اعلامیه, پارچه

راهنمای خرید پارچه

فروش پارچهتماس با روچی
راهنمای خرید پارچه
امتیاز خود را ثبت کنید

 

 

 

 

نمره نخ چیست؟
نمره نخ رابطه مستقیمی با ضخامت پارچه و نخ دارد که نشان دهنده نسبت طول نخ به وزن آن است. نوع محاسبه متریک در ایران بسیار رایج تر است. برای درک واضح تر این مساله، مثالی زده می شود:
محاسبه نمره نخ
اگر ۱۰۰ متر از نخ یک لای پنبه، ۵ گرم برآورد شود، با تقسیم ۱۰۰ بر ۵، عدد ۲۰ به دست می آید؛ یعنی نمره نخ ۲۰ است. با این محاسبه در می یابیم که هر چه نمره نخ بیشتر باشد، ضخامت آن کمتر می شود. یعنی نخی با نمره ۱۰، ضخیم تر از همان نوع نخ با نمره ۲۰ است.
تعداد لای نخ و نسبت آن با نمره نخ
این مقادیر به صورت نسبت می آید یعنی: ۱/۳۰ یا ۲/۴۰ .
عدد ۱ یا ۲ در حقیقت تعداد لای نخ است؛ یعنی نخ یک لا با نمره ۳۰ یا نخ دولا با نمره ۴۰. مسلما ۱/۴۰ از ۲/۴۰ نازک تر است، چون ۲ نخ با یک نمره به هم تابیده شده اند. با این تعبیر، نتیجه می گیریم که با تقسیم نمره به تعداد لای نخ، می توان ضخامت آن را بدست آورد. یعنی ضخامت نخ ۲/۴۰ با نخ ۱/۲۰ تقریبا برابری می کند.
نا گفته نماند که این نمره نخ ها معمولا با هم جنس خود مقایسه می شوند. یعنی جنس نخ نیز یکی از عواملی است که بر ضخامت تاثیر می گذارد.
بازهم یادآوری می کنیم که هر چه نمره نخ بیشتر باشد، ضخامت آن کمتر است.
در پارچه های تریکو، پرمصرف ترین نخ ها، نخ هایی با نمره ۳۰ هستند و به صورت معمول، در پارچه های زمستانی از نخ هایی ضخیم تر از ۲۰ استفاده می شود. مصرف عمده نخ های ظریف در ماشین های بافتی است که قابلیت بافت دو رو دارند و هر دو سمت پارچه همانند هم هستند.
چگونه جنس نخ و پارچه را تشخیص دهیم؟
روشی بسیار آسان و کارساز را به شما پیشنهاد می دهیم تا بتوانید با آن به آسانی به نخی بودن (اصطلاح عامیانه) یا مواد بودن پی ببرید.
ابتدا نخی بسیار کوتاه را از پارچه یا لباس جدا کنید (دقت داشته باشید که با نخ دوخت اشتباه نشود). زمانی که اطمینان حاصل کردید که نخ جدا شده از بدنه اصلی پارچه است، با یک کبریت یا فندک آن را سوزانده و با دقت به تغییرات آن توجه کنید. مواردی که باید هنگام این کار به آن ها دقت کنید، حالت دیداری هنگام سوختن، بوی حاصل از سوختن و باقی مانده نخ پس از سوختن است.
گلوله شدن نخ هنگام اشتعال
اگر الیاف هنگام نزدیک شدن به شعله و گرما اصطلاحا جمع ‌شوند، نخ از الیاف مصنوعی یا پلی استر تشکیل شده است. الیاف طبیعی مثل پنبه، پشم یا ویسکوز بدون گلوله شدن مشتعل و پودر می شوند.
باقی مانده ی نخ پس از خاموش شدن شعله، در مواد طبیعی معمولا به رنگ خاکستری و بسیار ناچیز است ولی در نخ هایی با الیاف مصنوعی این باقی مانده سفت، گوله و حالت نایلون سوخته به خود می گیرد.
رنگ دود پس از خاموشی
از رنگ دود حاصل از اشتعال نخ و خاموش شدن آن نیز می‌‌توان به نوع الیاف پی برد. پنبه، رنگ دود سفید و برخی الیاف دیگر مثل پلی استر هنگام سوختن دودی سیاه رنگ دارند.
بوی سوختن نخ
در تشخیص جنس نخ و پارچه، هر نوع از الیاف نخ در هنگام اشتعال، بوهای متفاوتی دارند که به ترکیب و جنس الیاف مربوط می شود. بوی سوختن نخ های پنبه و ویسکوز به دلیل پایه گیاهی آن ها، تقریبا شبیه به بوی سوختن چوب یا کاغذ است. بوی سوختن پلی استر کاملا متفاوت است و به علت داشتن ترکیبات آروماتیک(معطر)، بویی شبیه بوی شیرینی (پشمک) از خود ساطع خواهد کرد. الیاف طبیعی دیگر مانند پشم که پایه حیوانی دارند بوی سوختن آن ها مانند بوی کز دادن پشم (کله پزی) خواهد بود.
نکته ای برای تشخیص جنس نخ و پارچه با اشتعال
الیاف امکان دارد حالت ترکیبی داشته و مواد مصنوعی و طبیعی در ساختار آن ها وجود داشته باشد که در این صورت کمی ماجرا سخت تر شده و احتیاج به دقت بالاتری در هنگام انجام آزمایش دارد.
برخی از پارچه ها از بیش از یک نوع نخ در بافت آن ها وجود دارد، یعنی در ساختار بافت آن ها به صورت یک در میان یا موازی، از دو نوع نخ استفاده شده است که باید در هنگام انجام این روش به آن دقت کرد. توصیه می شود که تکه نخ های بیش تری برای این کار جدا شود.
پارچه و نخ لاکرا یا اسپاندکس چیست؟
اسپاندکس (spandex) یا نخ لاکرا (lycra) نوعی از الیاف مصنوعی با خاصیت کششی فوق العاده و دارای کاربردهای زیادی در صنعت پوشاک است.
لاکرا بسیار مقاوم و دارای قابلیت کشسانی تا ۵ برابر طول عادی خود است. به همین دلیل در موارد بسیاری کارایی دارد که برخی از آن ها را ذکر می کنیم .
کارایی و استفاده لاکرا
قابلیت الاستیکی بودن لاکرا باعث می شود تا سایز لباس پس از شست و شو و استفاده، تغییر نکرده و به شکل اولیه ی خود باز گردد (بر خلاف پارچه های پنبه ای که تغییر سایز و فرم دارند)
۰نخ ویسکوز خالص ، به تنهایی دارای استحکام بسیار پایینی می باشند و به تنهایی قابل بافت نیستند . با استفاده از لاکرا به آن استحکام می بخشند.
لاکرا در پوشاکی همچون جوراب و دستکش ، جایگاه آن ها ثابت میکند .
به لباس حالت تحرک پذیری بالایی می دهد که در پوشاک ورزشی و ایروبیک ، بسیار مفید است .
از حالت کششی و استرج آن در مد استفاده کرده و لباس های جذابی را پدید می آورند.
اما لاکرا دارای معایبی نیز می باشد . لاکرا نوعی الیاف مصنوعی فیلامنت ( یکسره ) است و عیوب یک الیاف مصنوعی را دارد.
انواع جنس نخ و پارچه
طبیعی: الیافی مانند پنبه و پشم؛ پنبه پرکاربردترین است.
مصنوعی: الیاف مصنوعی، تنوع بسیاری از لحاظ ساختاری دارند. معمولا رایج ترین آن ها پلی استر است.
سلولوزی: همانطور که از نام آن پیدا است، بنیاد این الیاف از سلولز است (جنس تنه گیاهان).
ویژگی پارچه های الیاف طبیعی
• رنگ پذیری بالا (در رنگرزی یک حمامه رنگ می شوند)
• چروک پذیری زیاد
• آب رفت زیاد
• حساسیت زایی پایین
• نفوذ بالای هوا میان الیاف پارچه
• پرز کمتر روی پارچه
معمولا خواص پنبه به نسبت تکمیل روی آن قابل تغییر است.
چرا الیاف طبیعی برای پوشاک مهم است؟
پوشاک تهیه شده از الیاف طبیعی ضمن حفاظت محیط زیست، احساس راحتی و آرامش را برای مصرف کننده به همراه دارند. پوشاک تهیه شده از مواد طبیعی مانند: پشم و پنبه علاوه بر وزن بسیار سبک از حیث بهداشت فردی نیز دارای نمره بهتری هستند .
چروک پذیری لباس هایی که از الیاف طبیعی ساخته شده اند، یکی از مواردی است که غالب مصرف کنندگان از آن گله می کنند. با این وجود، ویژگی های این الیاف در برابر دمای بدن، حرارت محیط اطراف، تاثیر در حفظ بهداشت فردی سبب می شود که خرید این نوع پوشاک که قیمت بیشتری نسبت به لباس هایی با الیاف ترکیبی دارند، طرفدار بیشتری داشته باشد.
اما الیاف طبیعی چگونه دمای بدن را حفظ می کنند؟
الیاف طبیعی مانند دیگر عناصر طبیعت دارای حیات هستند و در شرایط مختلف، رفتارهای متفاوتی را نشان می دهند. این الیاف هنگام سرما منقبض، و مانع عبور جریان هوا از میان مولکول های خود می شوند و با این عمل ایجاد گرما می کنند. در مقابل، هنگام گرما منبسط، و باعث عبور جریان هوا از میان مولکول های خود و باعث احساس خنکی می شوند.
مرسریزه چیست؟
پارچه های پنبه ای به غیر از خصوصیات مثبت، دارای معایبی نیز هستند: آبرفت زیاد، دفرمه شدن، کج شدن بافت در یکرو و غیره. یکی از راه حل های رفع این معایب، انجام عملیات مرسریزه روی نخ است. این عملیات که با کشیدن الیاف و اضافه کردن سود (برای تثبیت) همراه است، باعث تثبیت و استحکام بیشتر پارچه می شود و سطح پارچه را سیقلی تر می سازد. (مقطع الیاف پنبه حالت تو رفته و کج دارد و با کشیده شدن لیف، به دایره بیش تر نزدیک می شود).
انواع بافت پارچه ها
بافت پارچه ها به سه دسته تاروپودی، حلقوی و بی بافت تقسیم می شود. هر کدام از این دسته ها دارای انواع متعددی هستند.
بافت تاروپودی(weaving)
پارچه های تاروپودی، بدون گره و با روی هم قرار گرفتن تار و پود بافته می شوند. این نوع از بافت دارای سه دسته پایه ای هستند که شامل بافت تافته (ساده)، بافت سرجه (جناغی) و ساتن می شوند و هر کدام انواع متعددی دارند.
بافت حلقوی (knitting)
این نوع از بافت از دو دسته حلقوی تاری و حلقوی پودی تشکیل می شود که در صنعت پوشاک بسیار مورد استفاده قرار می گیرند.
حلقوی تاری: این نوع بافت دارای بافت مستحکم تری است و به نسبت حلقوی پودی انعطاف کمتری دارد. از موارد استفاده آن می توان به لباس های ورزشی، پارچه های توری یا بدنه برخی از کفش ها اشاره کرد .
حلقوی پودی: با ماشین های بافندگی تخت بافت و گردبافت، بافته می شود که گاهی به آن تریکو یا کشباف می گویند. یکرو (jersey) ، دورو (interlock)، ریب (rib)، جودون (pique) ، دورس (terry) و غیره از این انواع این پارچه محسوب می شوند.
به چه ویژگی از پارچه تریکو باید دقت کرد؟
عرض پارچه؛ عرض های نامناسب پارچه در زمان تولید باعث ایجاد پرتی بسیاری می شود. برای رفع این مساله باید میان الگو و عرض پارچه تناسب ایجاد کرد.
لول شدگی؛ لول شدن پارچه های گردبافت در زمان برش و دوخت، زحمت فراوانی را برای تولیدکننده ایجاد خواهد کرد. معمولا مهمترین دلیل لول شدن پارچه تریکو مربوط به تکمیل و کامپکت آن است.
خرید پارچه رینگر یا راه راه
در این پارچه ها، چفت شدن راه های پارچه روی هم به میزان زیبایی آن می افزاید که این امر به جز هنر برش، به پارچه مناسب نیز احتیاج دارد. کجی طرح راه راه در پارچه های پنبه یک رو بسیار دیده می شود که به دلیل تاب s و z نخ آن است.
انتخاب درست جنس و نوع بافت پارچه گردبافت
سه عامل نوع بافت، جنسیت و تکمیل پارچه گردبافت بر خصوصیات آن بیشترین تاثیر را می گذارند. با شناخت این عوامل می توان بهترین نوع را متناسب با تولید تامین کرد.
عرض مناسب پارچه برای تولید بهینه لباس
برای اینکه تولیدات لباس پرتی و دم قیچی کمتری داشته باشد و هزینه تولید لباس بهینه سازی شود، بهتر است عرضی از پارچه را که مناسب با الگوی دوخت و برش باشد، انتخاب کنید. قبل از تهیه پارچه، حتما حالت های مختلف الگو را روی صفحه ای امتحان کنید و بهترین عرض هایی که در برش پارچه دارای دورریز کمتری هستند بیابید.
تراکم پارچه (تراکم بافت پارچه)
تراکم پارچه بر وزن، استحکام، زیردست، چروک پذیری، میزان عبور هوا و پوشانندگی پارچه اثر می گذارد.
دو پارچه که ظرافت نخ و طرح بافت یکسان، اما تراکم متفاوتی دارند، پارچه ای که تراکم بیشتری داشته باشد، سنگین تر است. بنابراین، با افزایش تراکم پارچه، وزن پارچه نیز افزایش می یابد.
هرچه تراکم پارچه بیشتر باشد، استحکام آن افزایش می یابد؛ یعنی پارچه در برابر اعمال نیرو، از خود مقاومت بیشتری نشان داده و تغییر شکل کمتری خواهد داشت.
هرچه تراکم پارچه بیشتر باشد، چون فضای میان نخ ها کمتر است، پارچه سفت تر و شقتر به نظر می رسد. اما هرچه تراکم آن کمتر باشد، به دلیل فضای بیشتر میان نخ ها، پارچه نرم تر و انعطا ف پذیرتر خواهد بود.
پارچه های تاری پودی با تراکم کم، در مقایسه با پارچه های با تراکم زیاد، کم تر چروک می شوند.
هرچه تراکم پارچه کم تر باشد به دلیل فضای بیش تر میان نخ ها، منافذ پارچه بیش تر می شود و هوا به راحتی از این منافذ عبور می کند. بنابراین، در پارچه های کم تراکم، عبور هوا از پارچه به راحتی و بیش تر صورت می گیرد.
گرماژ چیست؟؟
یکی دیگر از اصطلاحات رایج در بازار پارچه، گرماژ است که همان مفهوم وزن را دارد. اما روش محاسبه وزن پارچه چیست؟ واحد اندازه گیری وزن یا گرماژ پارچه برحسب گرم است. هر پارچه ای می تواند با تراکم بافت های مختلف و به طبع آن ضخامت های مختلفی تولید شود. میزان مصرف الیاف در بافت پارچه و فشردگی این الیاف با یکدیگر که همان تراکم پارچه است، باعث به وجود آمدن ضخامت پارچه و وزن آن می شود.
منظور از گرماژ پارچه، میزان وزن یک متر طول پارچه در عرض آن است. برای مثال اگر فروشنده بگوید که این پارچه تترون با عرض یک متر و نیم، ١٨٠ گرم وزن دارد، یعنی وزن یک متر پارچه در عرض ١۵٠ سانتیمتر، ١٨٠ گرم می شود.
پس روش محاسبه وزن پارچه با هر عرضی که داشته باشد، به این صورت است که یک متر از طول پارچه را برش می زنند و روی ترازو قرار می دهند تا گرماژ بدست آید.
یارد چیست؟
یارد، مانند متر، واحد اندازه گیری طول و معادل با ٩١۴ میلیمتر یا ٩١ سانتیمتر است. واحد اصلی اندازه گیری طول در ایران، متر معادل با ١٠٠ سانتی متر است؛ به همین دلیل پارچه های تولید ایران برحسب متر اندازه گیری می شوند. این در حالی است که در اکثر کشورها واحد اندازه گیری طول بر حسب یارد است.
عدل پارچه چیست؟ و باید به چه نکاتی در رابطه با عدل هنگام خرید دقت شود؟
از دیگر اصطلاحات رایج در بازار پارچه، واژه عدل پارچه، عدل بندی و فروش عدلی است که بیشتر در داد و ستدهای عمده پارچه استفاده می شود. زمانی که عمده فروش یا کارخانه نساجی بخواهد یک یا چند طاقه را برای مشتری ارسال کند، طاقه ها را داخل گونی گذاشته و با نخ های مخصوص، گونی را می دوزند که به این عملیات عدل بندی می گویند.
متراژ هر عدل، برابر با جمع متراژ طاقه های داخل یک عدل است. برای مثال اگر داخل یک عدل ٨ عدد طاقه ۴٠ متری باشد، متراژ آن عدل برابر با ٣٢٠ متر است.
درجه بندی کیفی پارچه ها
۱) پارچه درجه یک و بیست پنج
پارچه های درجه ۱٫۲۵ به پارچه هایی گفته می شوند که از لحاظ ظاهری مشکلی ندارند، ولی در باطن دچار عیب هایی فنی هستند که در اصطلاح به آن عیب مهندسی می گویند. این عیب ها شامل مواردی مانند: یکنواخت بودن رنگ و چاپ، نبود بافت یکدست، تغییر در وزن استاندارد و غیره می شود. پارچه های درجه ۱٫۲۵ در اکثر موارد به صورت متری با قیمت خیلی پایین تر از پارچه درجه یک عرضه می شوند.
۲) پارچه درجه یک و نیم
در داخل طاقه این نوع پارچه ها، در بعضی جاهای آن به صورت مشهود و واضح، خرابی وجود دارد. این خرابی ها می تواند زدگی، خرابی رنگ، جا افتادن تار یا پود و غیره باشد. پارچه هایی با درجه کیفی ۱٫۵ هم به صورت متری و هم به صورت کیلویی در بازار فروخته می شوند.
۳) پارچه درجه دو
در بیش از نصف طاقه کامل این نوع پارچه، خرابی وجود دارد و با شدت بیشتر از درجه یک و نیم، در ظاهر آن مشخص است. پارچه درجه سه نیز وجود دارد که طاقه آن به صورت کامل می تواند انواع خرابی ها را داشته باشد.
تفاوت پارچه های تکه ای با پارچه های درجه کیفی مختلف
پارچه های درجه دار، طاقه پیچی شده هستند، ولی پارچه های تکه و استوک به صورت درهم داخل گونی بسته بندی می شوند.
۴) استوک
به پارچه های ضایعات، استوک گفته می شود. تکه های استوک، زیر یک متر هستند و از تکه های ۵ سانتیمتری شروع می شوند، داخل گونی بسته بندی و به صورت فله ای یا کیلویی، خرید و فروش می شوند.

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.