معرفی انواع متد خیاطی
خیاطی کردن یک هنر قدیمی است که همواره مورد توجه انسانها بوده است؛ اما در سالهای اخیر و با گسترده شدن صنعت مد و پوشاک، اهمیت آن نیز بیشتر شده و افراد زیادی به دنبال یاد گرفتن متدهای خیاطی هستند.
یکی از نکات جالب در مورد خیاطی این است که مردمان هر کشور برای دوختن پوشاک خود معمولا نوع فرهنگ و نحوهی لباس پوشیدنشان را در نظر گرفته و طراحی لباس را بر همین اساس انجام میدهند. بنابراین، میتوان انتظار داشت که متدهای خیاطی فراوانی در جهان وجود داشته باشد که دانستن آنها قطعا کمک بزرگی برای آموزش این هنر جذاب و کاربردی خواهد بود.
انواع متدهای خیاطی به چند دسته تقسیم میشوند؟
تجربه نشان داده است که یک خیاط باتجربه برای دوخت و دوز انواع لباسها از روشهای منحصربفردی استفاده میکند؛ چرا که دوخت لباس مجلسی با لباس اسپرت تفاوتهای زیادی با هم دارد و نمیتوان همهی لباسها را تنها با یک روش دوخت.
به همین دلیل، برای افزایش مهارت در خیاطی باید با همهی روشهای خیاطی آشنا شده و آنها را در دوخت و دوزهای خود به کار ببریم؛ برخی از انواع متدهای خیاطی عبارتند از:
-
متد خیاطی مولر
متد مولر از جمله متدهای خیاطی است که در آلمان بسیار رواج داشته است و از دقت خوبی برخوردار است. با کمک این متد میتوان لباسهای خوش فرم و با پیچیدگیهای زیاد را تولید کرد. یکی دیگر از ویژگیهای روش مولر، ساده بودن آن است؛ این سادگی به حدی است که آموزش متد مولر را به کارآموزان خیاطی راحت کرده و تجربهی مناسبی در اختیار خیاطان تازه کار قرار میدهد.
اساس متد خیاطی مولر بر مبنای اندازهگیری است. بنابراین، برای شروع کار باید اندازهی برخی از نقاط را داشته باشیم و سپس سایر اندازهها را از طریق فرمولهای مخصوص، محاسبه کنیم. این اندازهها شامل اندازه قد اندام یعنی از سر تا پا، دور کمر، دور سینه و دور باسن است که باید به دقت ثبت شوند. از جمله تجهیزات مورد نیاز برای رسم الگو در متدهای خیاطی مولر میتوان به خط کش، گونیا، پیستوله، کاغذ برش، قیچی، نوار چسب و مداد اشاره کرد.
لازم به ذکر است که رسم الگوی بالاتنه به روش مولر نیز یک انتخاب عالی برای شروع خیاطی و طراحی الگوهای مختلف است. به همین منظور، اندازهگیریها در چندین مرحله انجام شده و سپس الگوی نهایی رسم میشود.
-
متد خیاطی گرلاوین
اگر بخواهیم قدیمیترین متدهای خیاطی را نام ببریم، قطعا باید به متد گرلاوین نیز اشاره کنیم! این روش از سالهای دور در بین زنان خانهدار رایج بوده و کیفیت مناسبی نیز دارد. از این روش میتوان برای دوخت انواع لباسها و مانتوها، شومیز، دامن و سایر لباسهای مجلسی استفاده کرد.
یک خیاط ماهر، معمولا رسم الگوی بالاتنه به روش گرلاوین را در ترکیب با سایر متدهای خیاطی به کار میبرد؛ شیوهی کار به این صورت است که ابتدا از متد مولر استفاده میشود و سپس ایرادات احتمالی آن با کمک روشهای متریک و گرلاوین برطرف میشود.
متد خیاطی گرلاوین هم دقت بالایی دارد و هم رسم الگو در آن با ظرافت خاصی انجام میشود؛ اما این متد نیز مانند بسیاری دیگر از متدهای خیاطی ممکن است معایبی داشته باشند که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
- متد گرلاوین به اندازهگیریهای دقیق روی بدن فرد نیاز دارد.
- پرو کردن طولانی مدت لباس در این روش کمی خسته کننده است.
- در متد گرلاوین به ماشین حساب و محاسبات پیچیده نیاز است.
- زمان رسم الگو در روش گرلاوین بسیار بیشتر از سایر روشها است.
-
متد خیاطی ایتالیایی
ایتالیاییها همواره به شیکپوشی معروف بودهاند! به همین دلیل متدهای خیاطی آنها نیز برای دوختن لباسهای شیک و رسمی بسیار مناسب است. در این روش دیگر خبری از کشیدن الگو و محاسبات طولانی نخواهد بود و تمام کارها روی پارچهی اصلی انجام میشود.
از مزایای متد خیاطی ایتالیایی میتوان به ساده بودن آن اشاره کرد؛ به طوری که امکان یادگرفتن آن برای افراد مبتدی وجود دارد. اما از طرفی دوختن لباسهای پر زرق و برق با استفاده از روش ایتالیایی، دشواریهای خاص خود را دارد.
-
متد خیاطی متریک
متدهای خیاطی هرچقدر که محاسباتیتر باشند، دقت بیشتری نیز دارند. بنابراین، کارشناسان این حوزه همیشه به دنبال طراحی یک روش خیاطی مبتنی بر فرمول و محاسبات بودهاند؛ تا اینکه این تلاشها منجر به ابداع متد خیاطی متریک شد.
روش متریک اولین بار توسط خیاطان انگلیسی مورد استفاده قرار گرفت و سپس به مرور زمان به سایر نقاط جهان نیز گسترش پیدا کرد. نوع فیزیک بدن ساکنان انگلیس باعث شده است که متد خیاطی متریک یکی از متدهای دقیق و قابل اعتماد باشد. با این حال نمیتوان از سخت بودن این روش و محاسبات پیچیدهی آن صرف نظر کرد.
البته باید گفت که استفاده از متد متریک بیشتر برای دوخت لباس آقایان کاربرد داشته است اما به مرور زمان برای لباسهای خانمها نیز مورد استفاده قرار گرفته است. تجربه نشان داده است که روش متریک برای آموزش آکادمیک خیاطی نیز گزینهی مناسبی است؛ چرا اگر تمامی دستورالعملهای آن به درستی رعایت شود، دوختن یک لباس مجلسی بسیار راحت خواهد بود.
-
متد خیاطی فرانسوی
خیاطهای فرانسوی نیز تلاشهای زیادی برای ابداع روشی منحصربفرد برای دوخت پوشاک مورد نظر خود داشتهاند. آنها معمولا از دوختها و اندازههای سفارشی برای هر لباس استفاده میکردند؛ بنابراین متد خیاطی فرانسوی نیز بر همین اساس طراحی شده است.
روش دوخت فرانسوی از بین انواع متدهای خیاطی بهترین روش برای دوخت لباسهای لاکچری است. زیرا تمامی اندازهگیریها به صورت سفارشی انجام شده و دقت بسیار بالایی دارد.
اما معایب این روش باعث شده است که امروزه کمتر کسی به سراغ آن برود. از جمله این معایب میتوان به هزینهی بالای متد فرانسوی و وقتگیر بودن آن اشاره کرد.
-
متد خیاطی ترک
در سالهای اخیر استفاده از پوشاک ترک طرفداران بسیاری پیدا کرده است؛ زیرا علاوه بر کیفیت پارچههای ترکیهای، نوع طراحی و متدهای خیاطی ترک نیز جذابیتهای فراوانی پیدا کردهاند.
لازم به ذکر است که در خیاطی ترک بیشتر به طراحی الگوهای مختلف برای کت، دامن، شلوار و انواع لباسهای رسمی پرداخته میشود. بنابراین با کمک این الگوها میتوان لباسهای متنوعی تولید کرد.
-
متد خیاطی ABM
گسترش صنعت پوشاک و تجاری شدن انواع پوششها سبب طراحی متدهای خیاطی صنعتی شده است که متد ABM از جمله معروفترین آنهاست. یکی از مزایای این روش، سریع بودن آن است؛ به همین دلیل برای دوخت لباس در حجم بالا توصیه شده است. همچنین، استفاده از متد ABM منجر به کاهش مصرف پارچه و صرفهجویی اقتصادی نیز میشود.
در روش ABM همهی الگوهای خیاطی به صورت آماده وجود دارند؛ فقط کافی است آنها را روی پارچه قرار داده و مطابق با دستورات، برش بزنید. با این کار از دردسرهای کشیدن الگو و همچنین محاسبات طولانی راحت خواهید شد.
البته بهتر است به این موضوع توجه داشته باشید که لباسهای دوخته شده به روش ABM ممکن است ظرافت سایر مدلها را نداشته و از نظر سایزبندی نیز مشکلاتی داشته باشد. بنابراین اگر میخواهید یک لباس شیک مجلسی داشته باشید باید به دنبال سایر متدهای خیاطی باشید.
در این سالها به هنر خیاطی و صنعت پوشاک توجه بسیار زیادی شده است. یکی از دلایل توسعهی روز افزون صنعت پوشاک، طراحی و ابداع انواع متدهای خیاطی بوده است که هر کدام از آنها دارای مزایا و معایب مخصوص به خود هستند.
به عنوان مثال با کمک متد خیاطی مولر و متد خیاطی متریک میتوان دقیقترین لباسها را دوخت. حتی برای لباسهای ظریف نیز میتوان از این روشها استفاده کرد. حال اگر علاقهای به فرمولهای ریاضی و محاسبات به کار رفته در متدهای متریک ندارید، بهتر است از متد گرولاین استفاده کنید که بر اساس اندازهگیری و سایزبندی طراحی شده است.
علاوه بر آن، به منظور دوختن لباسها در تیراژ بالا باید از الگوهای آماده در متد ABM استفاده کنید تا سرعت تولید بالا رفته و هزینههای شما کاهش پیدا کند.
دیدگاهتان را بنویسید