دستگاه بافندگی گردباف (اطلاعات کامل)
دستگاه های بافندگی گردباف به دلیل بهرهوری بالا و راحتی کار با آن ها، در صنعت نساجی و برای تولید عمده پارچه کاربرد زیادی دارند. پارچه های مختلفی از جمله ملانژ، جودون، پنبه، لاکرا، ویسکوز، پلی استر، اسپان و … را می توان با این دستگاه ها تولید کرد. دستگاه های بافندگی گردباف، نیمه اتوماتیک و یا تمام اتوماتیک بوده که پارچه های لوله ای شکل تولید می کنند. پارچه های معمولی دارای تار و پود بوده و پارچه های تولید شده با دستگاه بافندگی گرد پودی هستند. این دستگاه ها با سیلندرهای دایره ای و سوزن هایی که روی آن قرار دارند، نخ ها را به صورت دورانی بافته و با خم کردن نخ آن را به صورت حلقه درآورده و با عبور حلقه ها از هم بافت پارچه را انجام می دهند. در این مقاله با نگاهی به تاریخچه دستگاه های بافندگی گردباف، به نحوه کار آن ها اشاره کرده و معتبرترین دستگاه های بازار را بررسی می کنیم. همچنین معرفی انواع دستگاه های بافندگی گرد و پرفروش ترین پارچه هایی که با این ماشین ها تولید می شوند را، انجام می دهیم.
تاریخچه دستگاه بافندگی گردباف
بافندگی از دیرباز توسط انسان و به صورت دستی صورت می گرفته و پیشینه ای قدیمی دارد. اولین تحولاتی که در زمینه دستگاه های بافندگی و سرعت بخشیدن به عمل بافتن ایجاد شد در سال 1733 میلادی و توسط شخصی به نام جان کی صورت گرفت. ادموند کارت در سال 1785 میلادی دستگاه مکانیکی بافت را اختراع کرد و در اوایل دهه 80 میلادی شارل ژاکارد موفق به ساخت دستگاه بافندگی جدیدی شد که ایجاد تصاویر و شکل های بزرگ بر روی پارچه را به صورت مکانیزه ممکن می نمود. تا قبل از اختراع این دستگاه این فرآیند به صورت دستی انجام می شد. ماشین های بافندگی که در کارخانه ها استفاده می شدند، غیراتومات بوده و کارگران باید مواردی مانند پاره شدن نخ، تمام شدن نخ ماسوره و غیره را زیرنظر می داشتند. با پیشرفت تکنولوژی ماشین های اتوماتیک وارد بازار شدند که راندمان کار را افزایش می دادند. اولین دستگاه بافندگی گرد در سال 1589 و توسط شخصی به نام ویلیام لی در انگلستان اختراع شد که فرآیند بافت آن به صورت پودی بود. پس از این اختراع، دستگاه های پیشرفته تر نیز به بازار ارائه شدند که اولین ماشین بافندگی تاری نیز در سال 1775 رونمایی شد.
نحوه کار دستگاه بافندگی گردباف
در بافندگی گرد با خمیده کردن قسمتی از نخ، آن را شبیه به حلقه های زنجیر درآورده و از یکدیگر عبور می دهند و پارچه را با این روش تولید می کنند. روش اتوماتیک بافندگی گرد از روش های دستی و سنتی پیروی کرده و مراحل انجام کار مکانیزه شده اند. ماشین های بافندگی گردباف پودی نیمه اتوماتیک یا تمام اتوماتیک بوده و پارچه های لوله ای را تولید می کنند. نخ هایی که با این دستگاه ها تولید می شوند باید دارای نرمی، ظرافت، قابلیت کشش، مقاومت بالا و خاصیت برگشت پذیری بوده و تاب زیادی نداشته باشند. در دستگاه گردباف، کار بافت از قفسه نخ شروع شده و نخ ها از طریق لوله های آلومینیومی از بسته ها جدا شده و وارد ماشین تغذیه می شوند. ماشین تغذیه مقدار نخی که سوزن نیاز دارد را با کششی مناسب وارد می کند. در این مرحله توسط بادامک و سینکر حلقه جدید ایجاد می شود. سینکر قسمتی از دستگاه بوده که با سوزن هماهنگ شده و حلقه نخ را تشکیل می دهد. سینکر حلقه های نخ را پایین نگه داشته تا سرجای خود باقی بمانند. اگر نخ گره ای داشته و یا پاره شود، حسگرهای دستگاه آن را تشخیص داده و دستگاه به طور اتوماتیک متوقف می شود. پس از بافت، پارچه از روی یک بازکننده رد شده که کشش غلتک را به طور یکنواخت روی پارچه توزیع و آن را از حالت لوله ای به مسطح تبدیل می کند. در مرحله آخر رول های پارچه بافته شده به دستگاه بازرسی ارسال می شوند تا عیب های آن شناسایی شود.
انواع دستگاه بافندگی گردباف
1-دستگاه بافندگی یک رو سیلندر
بافتی که با این دستگاه انجام می شود از ساده ترین نوع بافت بوده و از نظر نخ مصرفی و قیمت تمام شده پارچه نیز بسیار اقتصادی است. این دستگاه برای بافت پارچه از یک بستر سوزن استفاده کرده و علاوه بر آن برای تشکیل حلقه های نخ، عنصر دیگری مثل سینکر را نیز به کار می برد. پشت و روی پارچه های یک رو سیلندر با هم متفاوت هستند. روی این پارچه ها حلقه هایی به صورت هفت و هشت دیده شده و پشت آن به صورت حلقه های نیم دایره می باشد. این پارچه ها از اولین و آخرین رج به راحتی شکافته شده و قابلیت کشسانی دارند.
2- دستگاه بافندگی دو رو سیلندر
این دستگاه برای بافت از دو سوزن عمود بر هم استفاده کرده و از نظر ساختاری پارچه هایی با نام های Rib و Interlock تولید می کند. پشت و روی پارچه های Rib شبیه به هم بوده و از دو ردیف حلقه که با یک نخ به یکدیگر متصلند، تشکیل شده اند. این پارچه کشباف دوبرابر بیشتر از پارچه های یک رو سیلندر ضخامت و کشسانی دارد. از این پارچه ها برای تولید پلیورهای زمستانی و ژاکت استفاده شده که گرمایش بیشتری از پارچه های یک رو سیلندر دارند. پارچه های Interlock ظاهری شبیه بهRib داشته و از دو بافت Rib که با هم درگیر هستند، تشکیل شده اند. این پارچه ها را می توان از رج آخر به راحتی شکافت و به دلیل ضخامت بیشتر نسبت به پارچه های Rib گرمایش بیشتری نیز دارند.
3- دستگاه بافندگی دوبله سیلندر
در این دستگاه همانند دو رو سیلندر از دو سوزن استفاده شده با این تفاوت که سوزن ها به صورت موازی در ماشین قرار می گیرند. به پارچه ای که با این دستگاه بافته شده پرل گفته می شود که پشت و روی آن مشابه هم بوده و در هر دو طرف حلقه دیده می شود. پارچه های پرل حجیم ولی نرم و لطیف هستند، به همین دلیل برای لباس نوزاد به کار می روند. طول کشسانی آن دوبرابر پارچه یک رو سیلندر بوده؛ ولی از نظر عرضی کشسانی مشابه با آن دارد. پارچه های پرل نیز به راحتی از رج اول و آخر شکافته می شوند.
مطالب تکمیل کننده:
“صفر تا 100 فرایند تولید پارچه به چه صورت است؟”
“بافندگی چیست؟ همه چیز در رابطه با بافندگی”
“دستگاه بافندگی تخت باف (Vlakbrei machine)”
پرطرفدارترین پارچه های تولید شده با دستگاه بافندگی گرد
1- پارچه ملانژ
این پارچه از نخ و پلی استر تشکیل شده که سبب استحکام و ظاهر مناسب آن می شود. برای دوخت لباس مجلسی، دامن و پیراهن از این نوع پارچه استفاده می شود که گردباف بوده و برای این موارد بسیار مناسب هستند.
2- پارچه ویسکوز
پارچه ویسکوز با نخ های متفاوتی تولید شده و پایه ای گیاهی دارد. کشسانی کم، جذب رطوبت بالا و ظاهر درخشان از ویژگی های این پارچه می باشد.
3- پارچه پنبه ای
در پارچه های پنبه ای، پنبه را با سایر نخ ها ترکیب کرده و جنس های مختلفی تولید می کنند. پارچه های یک رو پنبه، دورو پنبه، پنبه لاکرا و جودون پنبه از این نمونه ها هستند. از این پارچه ها در تولید تیشرت، لباس مجلسی، کالای خواب، حوله و مصارف پزشکی استفاده می شود.
4- پارچه اسپان
این پارچه از انواع پارچه های تریکو کشی بوده و در میان پارچه های گردباف طرفداران زیادی دارد. پارچه اسپان از پنبه، پلی پروپیلن و پلی استر تشکیل شده که دارای خواص آنتی باکتریال بوده و بسیار لطیف است. پارچه اسپان در صنعت لوازم پزشکی، بسته بندی مواد غذایی، کالای خواب و روکش مبل به کار برده می شود.
5- پارچه جودون
یکی از پرفروش ترین پارچه های گردباف جودون بوده که بافتی لوزی یا سوزنی شکل دارد. یکی از پرمصرف ترین نوع کاربرد این پارچه تیشرت های 3 دکمه موجود در بازار است. از این پارچه که در صنعت پوشاک جزو پراستفاده ترین پارچه ها بوده، برای تولید انواع لباس زنانه، مردانه و حتی برای روکش صندلی خودرو و کیف سازی استفاده می شود.
6- پارچه پلی استر
پارچه های پلی استر به دلیل استحکام بالا و کیفیت خوبی که دارند در دوخت کاپشن و لباس ورزشی استفاده می شوند. این پارچه گردباف از نخ های پلی استر تشکیل شده که به راحتی پاره نشده و رنگبندی متفاوت آن برای تولید لباس های ورزشی محبوبیت بالایی دارند.
7- پارچه لاکرا
نام دیگر پارچه لاکرا اسپندکس بوده که کشسانی بسیار زیادی داشته و همین خاصیت موجب شده که اغلب برای تولید لباس های ورزشی مثل نیم تنه و لگ به کار روند.
شرکت های معتبر تولید کننده دستگاه های بافندگی گردباف
شرکت Terrot
شرکت آلمانی Terrot در سال 1862 و با ایده های جدیدی در انتخاب سوزن ها برای ماشین ژاکارد و همچنین بافت پارچه های چندلایه به بازار عرضه شد.
شرکت Mayer & Cie
این شرکت آلمانی در سال 1905 اولین ایده تشکیل حلقه به روش نسبی را ارائه کرد و در تولید ماشین های گردباف پیشگام می باشد. بیش از 50 هزار دستگاه توسط این شرکت تولید و در سراسر دنیا مشغول به کار هستند.
شرکت Orizio
شرکت ایتالیایی Orizio از سال 1957 تا کنون بیش از 35 هزار دستگاه بافندگی گرد را به سراسر جهان توزیع کرده که دارای قطرهای کوچک تا بزرگ هستند.
شرکت Monarch
این شرکت انگلیسی در سال 1961 با ارائه فناوری Z در ماشین های یک رو سیلندر به بازار معرفی شد و جزو موفق ترین شرکت ها در زمینه تولید دستگاه های بافندگی گرد می باشد.
شرکت Jumberca
این شرکت اسپانیایی که در سال 1963 تأسیس شد، بیش از 20 هزار دستگاه بافندگی گرد را به نقاط مختلف دنیا ارسال کرده است.
شرکت Vignoni
شرکت فوق در سال 1982 و در ایتالیا کار خود را شروع کرده و هم اکنون سابقه زیادی در زمینه تولید دستگاه های بافندگی گرد با قطر بزرگ دارد. این شرکت برای جلوگیری از کجی حلقه ها در ماشین های یک رو سیلندر، راهکارهایی ارائه کرده است.
شرکت & pai Lumg Jiunn Long
این دو شرکت تایوانی در سال های 1977 و 1989 تأسیس شده و تولیدات آن ها جزو معتبرترین دستگاه های بافندگی گرد می باشد.
شرکت جولا
شرکت چینی تایوانی جولا به تولید دستگاه های بافندگی گرد پرداخته که در ایران نیز کاربرد دارند. این شرکت طراحی دستگاه های خود را با شرایطی مناسب برای بافندگان ایرانی انجام می دهد.
نتیجه گیری
پارچه هایی که با دستگاه بافندگی گرد تولید می شوند، طیف های گسترده ای دارند. پارچه هایی مانند پلی استر و لاکرا که کسشانی بسیار خوبی دارند برای تولید لباس های ورزشی بسیار مناسب هستند. پارچه های جودون و پنبه ای برای تهیه لباس های زنانه و مردانه کاربرد داشته و پارچه های با ضخامت بالا را برای تهیه کاپشن و ژاکت زمستانه به کار می برند. دستگاه بافندگی گرد پارچه را با تشکیل حلقه ها و عبور آن ها از یکدیگر به وسیله سوزن هایی که در سیلندر وجود دارد می بافد. قطر سیلندر و مقدار سوزن موجود، دو عامل برای تقسیم بندی دستگاه های بافندگی گرد هستند. از خصوصیات بارز پارچه های بافته شده با دستگاه بافندگی گرد می توان به استحکام بالا، کیفیت مناسب، نرمی و لطافت آن اشاره کرد که با میزان تعرق پایین و امکان چاپ طرح روی این پارچه ها طرفداران بسیاری را در صنعت پوشاک به خود جذب کرده است.
منابع
10 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
اطلاعات جالب و جذابی بود.از شما ممنونم.
ممنون از توجه شما دوست عزیز…
قیمت دستگاه گردبافی
مطالب مفید و کاربردی بود
عالی
سلام
در زمینه خرید ماشین گردبافت چینی برای پارچه تولید تشک خوش خواب میتونید راهنمایی کنید؟
عالی کاش بازار هدف و راه اندازی رو افرادی بودن یاد ما میدادن
سلام وقت بخیر بنده میخوام برای تولید بارچه یکرو بنبه با عرض ۱۲۰ دستگاه تهیه کنم لطفا راهنمایی بفرمایین چه مارکی.ازکجا و جه قیمتی هست؟ ممنون
سلام و روز بخیر
لطفا با شماره شرکت تماس بگیرید، کارشناسان ما راهنمایی تان کنند.
سلام وقت بخیر شما فروش این دستگاه هارو دارید ؟
سلام قیمت دستگاه گرد باف