فوت و فن هایی که برای برش انواع پارچه باید بدونی؟
یکی از مراحل مهم دوخت لباس، برش پارچه است و داشتن مهارت در آن بر کیفیت نهایی لباس تأثیر بسیار زیادی میگذارد. یکی از اصول مهم در خیاطی، داشتن صبر و حوصله بوده و برای برش نیز نباید با در دست گرفتن قیچی با سرعت، اقدام به برش پارچه کنیم. برش پارچه هم به صورت دستی انجام میگیرد و هم با دستگاه و به صورت عمده قابل انجام است. مزونها و خیاطان خانگی عموماً از قیچی و کاتر تیز برای برش انواع پارچه استفاده میکنند. عوامل متعددی میتواند بر کیفیت برش شما تأثیر بگذارد که تیز بودن قیچی، میز کار مناسب، الگو و ابزارهای فیکس کردن آن بر روی پارچه از این موارد هستند. علاوه بر ابزارها باید نکات لازم برای برش هر نوع پارچه را نیز در نظر بگیرید؛ زیرا برای هر مدل پارچه باید از روش مخصوص به آن استفاده کرد. در این مقاله نکاتی که قبل از برش پارچه باید به آن دقت کنید را بیان کرده ایم و همچنین برای انواع پارچه، روشها و نکات مخصوص به آن را گفته ایم. با رعایت این نکتهها یکی از مهمترین چالشهای دوخت لباس که برش آن است، برای شما آسانتر شده و لباس دوخته شده نیز زیباتر خواهد شد.
- سفارش برش پارچه در روچی اسمارت
قبل از برش پارچه چه نکاتی را رعایت کنیم؟
قبل از برش پارچه مواردی که در راستای بهبود عملکرد و نتیجه نهایی کار تاثیر گذار است را لحاظ می کنیم که موارد به شرح زیر خواهند بود:
- از مهمترین ابزارهای برش، قیچی ها یا کاترها هستند که برای این کار باید از تیزترین نوع آنها استفاده کنید و از قیچیهای کاغذ یا قیچی معمولی برای برش پارچه استفاده نکنید. برای تیز کردن قیچی از افراد کاربلد کمک بگیرید و خودتان اقدام به تیز کردن قیچی نکنید.
- قیچی ساده تیز یک ابزار اولیه و مهم در برش پارچه است که با داشتن آن گاهی نیاز به وسیله دیگری برای برش لباسها پیدا نخواهید کرد.
- قبل از برش، پارچه را با حرارت متوسط اتوکشی کرده و از برش پارچههای چروک خودداری کنید؛ زیرا برش شما دقیق و مرتب نمیشود.
- بسیاری از پارچهها مقداری آبرفت دارند، به همین دلیل قبل از برش باید شسته شوند تا میزان آبرفت آن مشخص شده و پارچه را طبق آن برش بزنید. اگر مایل به شستشو نیستید و از آبرفت پارچه اطمینان دارید، میتوانید قسمت بیشتری را به لبهها اختصاص دهید تا در صورت آبرفت لباس تنگ یا کوتاه نشود.
- پارچههایی مانند کتان، نخ و پشمی معمولاً قبل از برش نیاز به آبکشی دارند.
- یک سطح صاف و محکم را برای پهن کردن پارچه و برش زدن آن در نظر بگیرید. میز کار باید به قدری بزرگ باشد که پارچه به طور کامل روی آن قرار بگیرد و نیاز به جابهجایی دائم آن نداشته باشید.
- استفاده از کاغذ الگو و سوزن ته گرد کار شما را در برش بسیار آسان میکنند. باید توجه داشته باشید که به برخی پارچهها مانند انواع چرمها نمیتوان سوزن زد و این کار با ابزارهای دیگری مانند گیره انجام میشود.
- از فیکس بودن کاغذ الگو بر روی پارچه اطمینان حاصل کنید و در هنگام برش یک دست را بر روی الگو و پارچه قرار دهید و با دست دیگر برش را انجام دهید.
- استفاده از صابون یا مداد خیاطی برای علامت گذاری روی پارچه خصوصاً برای افراد مبتدی کار برش را آسانتر میکند؛ ولی ممکن است مجبور شوید قسمت بیشتری از پارچه را تا بزنید.
- برای پارچههایی که دارای خواب هستند؛ مانند پارچههای مخمل، باید الگوها را در جهت خواب پارچه قرار داد.
- بعد از قرار دادن کاغذ الگو بر روی پارچه از بزرگترین قسمت کار برش را شروع کرده و بعد به سراغ قسمتهای کوچکتر بروید.
نکات برش پارچه های ساده
در پارچه های ساده نحوه تشخیص پشت و روی پارچه کمی دشوار بوده و به دلیل شباهت آن ها به یکدیگر، کار برش کمی سخت تر خواهد شد. یکی از راهکارهایی که می توان برش را آسان تر انجام داد استفاده از گچ خیاطی، مداد یا صابون است که قبل از برش، پارچه را با آن علامت بزنید.
نکات برش پارچه ساتن و حریر
یکی از پرچالش ترین پارچه ها حتی برای خیاطان حرفه ای، برش پارچه های ساتن و حریر است که طرفداران زیادی نیز در میان عموم مردم دارند. برای پارچه های حریر و ساتن قبل از برش باید آن ها را آبکشی کنید و همچنین هر الگو را به صورت جداگانه برش بزنید. در برخی پارچه ها امکان دولا کردن پارچه و برش همزمان وجود دارد که این کار برای پارچه های حریر و ساتن به دلیل لیز بودن، مجاز نیست. برای فیکس کردن الگو بر روی پارچه از سوزن های بسیار نازک استفاده کنید.
نکات برش پارچه مخمل
برای برش زدن این پارچه ها ابتدا خواب پارچه را پیدا کنید و سپس در جهت خواب پارچه برش را انجام دهید. برای فیکس کردن الگو از سوزن های بلند و تیز استفاده کرده و یک سانتی متر نیز بیشتر برای برش در نظر بگیرید. برای پیدا کردن خواب پارچه دست خود را بر روی آن کشیده و اگر احساس نرمی کردید خواب آن به همان سمت است. جهت خلاف خواب پارچه زبر خواهد بود.
نکات برش پارچه های چرم
پارچه های چرم را نباید با قیچی برش زد. برش این پارچه ها را می توان با کاترهای مورب انجام داد. برای ثابت نگه داشتن پارچه و علامت گذاری روی آن، می توان از گیره یا پنس استفاده کرد و استفاده از سوزن های ته گرد برای این کار در پارچه های چرم مجاز نمی باشد.
نکات برش پارچه ژاکارد
پارچه های ژاکارد ممکن است هم آبرفت داشته باشند و هم در هنگام اتوکشی کمی جمع شوند. جمع شدگی پارچه به دلیل زربافت های موجود در پارچه است که از الیاف مصنوعی تشکیل شده اند. برای حل این مشکل ابتدا کل پارچه را آبکشی کرده و برای تست اتو، می توانید یک قسمت 10 سانتی متر از پارچه را اتوکشی کنید و از جمع نشدن آن مطمئن گردید. در فصل های پاییز و زمستان با دوختن لایی در قسمت ترکی می توانید مشکل جمع شدگی اتو را به راحتی بر طرف کنید. این کار را با سوزن زدن لایی به پارچه و گذاشتن و برداشتن اتو بر روی آن انجام دهید.
نکات برش پارچه شیفون
شیفون از آن دسته پارچه های لیز است که کار با آن کمی دشوار است. یک راهکار برای راحت تر برش زدن این پارچه و به طور کلی پارچه های لیز، خیس کردن آن ها است. اگر سطح میز کار شما چوبی است پارچه را با اسپری آب کمی مرطوب کرده و سپس اقدام به برش زدن کنید. گاهی پارچه به حدی لیز است که خیس کردن آن نیز کمکی به راحت تر شدن برش نمی کند؛ در این صورت می توانید پارچه را بدون برش زدن بدوزید. برای این کار الگو را بر روی پارچه فیکس کرده و پس از کوک زدن آن را بدوزید. پس از اتمام کار می توانید برش را انجام دهید. شاید این روش کمی غیرمعمول باشد ولی گاهی تنها راه برای کار با پارچه های بسیار لیز است.
نکات برش پارچه های طرح دار
پارچه هایی که طرح های چاپی دارند باید به صورت طولی و هر قسمت نیز به طور جداگانه برش زده شوند؛ زیرا در غیر این صورت طرح ها به صورت قرینه درنیامده و به صورت نامنظم بر روی لباس دیده می شوند. به طور کلی در پارچه های طرح دار ممکن است کمی با چالش روبرو شوید و به خصوص در قسمت آستین باید برش به صورت هماهنگ و دو طرف یکسان انجام شود. برش پارچه های طرح دار به کمی مهارت در این زمینه نیاز دارد و برای افراد مبتدی و در ابتدای شروع به کار مناسب نیست.
نکات برش پارچه های کش
پارچه هایی مانند ریون، مخمل و کرپ که از طول یا عرض و یا از هر دو جهت کش می آیند برای برش، خیاط را با چالش روبرو می کنند. اگر برای برش این پارچه ها الگو را به صورت ساده بر روی پارچه قرار دهیم ممکن است اندازه ها دقیق به دست نیایند. برای برش این پارچه ها شیب شانه را 2 تا 3 سانت در نظر گرفته و برای سینه ها نیز فضای اضافی نیاز نیست؛ زیرا پارچه در آن قسمت کش می آید. برای قسمت حلقه و وسط کمر باید لقی گیری انجام شود تا لباس لقی اضافه نداشته باشد. این پارچه ها را در موقع برش نباید بکشید و باید به آرامی آن را بر روی میز کار پهن کرده و با قیچی تیز برش بزنید.
نکات برش پارچه لمه
این پارچه بیشتر برای لباس های مجلسی استفاده شده و به همین دلیل برش اصولی آن اهمیت زیادی در زیبا شدن لباس دارد. پارچه های لمه نیز مانند پارچه های کشی نباید اصلاً کشیده شوند و باید به آرامی بر روی میز کار پهن شوند. پارچه های لمه از طول و عرض کش می آیند و برای همین باید 2 تا 3 سانت را به عنوان شیب شانه در نظر گرفت.
نکات برش پارچه های راه راه
برای برش این نوع پارچه ها باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر راه راه ها را به صورت افقی برش زده و بدوزید لباس دوخته شده به این روش، شما را پر نشان می دهد و اگر راه راه ها به صورت عمودی برش زده و دوخته شوند، فرد لاغرتر و کشیده تر به نظر می رسد. نکته ای که در برش پارچه های راه راه وجود دارد این است که تعداد راه راه ها در دو طرف لباس باید با هم برابر باشند و اگر این مقدار ناهماهنگ باشد، اندازه های لباس یکسان دیده نمی شود.
نکات برش پارچه های چهارخانه
برای برش پارچه های چهارخانه نیز مانند پارچه های راه راه باید به تعداد چهارخانه ها در دو طرف پارچه دقت کنید. اگر این تعداد مساوی نباشد لباس نامتقارن دیده می شود.
نکات برش پارچه پلیسه
برای برش پارچه های پلیسه مهمترین نکته ای که وجود دارد این است که به باز نشدن پلیسه ها دقت کنید. اگر پلیسه ها باز شوند و در همان هنگام برش انجام شود لباس نهایی تنگ می شود؛ زیرا در هنگام دوخت، پلیسه ها بسته می شوند. فیکس کردن الگو و چندین بار چک کردن برای هماهنگی الگو بر روی پارچه و باز نبودن پلیسه ها بهترین راه برای برش زدن این نوع پارچه ها است.
نکات برش پارچه های خز
برای برش پارچه های خز همانند پارچه های چرم نباید از قیچی استفاده کرد. روش برش پارچه های خز به این صورت است که باید پارچه را به پشت و قسمتی که خز ندارد پهن کرده و آن را جوری قرار دهید که خزها به سمت پایین قرار گیرند. کار برش را با یک کاتر تیز انجام دهید و مراقب باشید که خزها را برش نزنید چون قد آن کوتاه می شود.
نتیجه گیری
بسیاری از خیاطان مایلند لباسی که می دوزند را خودشان برش بزنند. برش پارچه از مراحل پر اهمیت در دوخت لباس یا سایر منسوجات است که اگر با دقت و توسط فردی ماهر انجام شود، کیفیت محصول نهایی بسیار بالا می رود. تفاوت در جنس پارچه ها نحوه برش آن ها را نیز تغییر می دهد و نمی توان یک الگوی برش را برای همه نوع پارچه اجرا کرد. پارچه هایی مانند لمه، شیفون، ساتن و حریر به دلیل ظرافت بالا و بافت لغزنده ای که دارند دقت بیشتری در برش نیاز داشته و برای جلوگیری از لیز خوردن نکاتی مانند مرطوب کردن پارچه و فیکس کردن دقیق الگو با سوزن های بسیار نازک برای جلوگیری از آسیب رسیدن به پارچه درنظر گرفته می شود. برای پارچه هایی مانند چرم و خز، برش با قیچی انجام نشده و از یک کاتر تیز می توان کار برش را انجام داد. پارچه های خز از پشت برش زده می شوند و باید مراقب کوتاه نشدن خزها و از بین رفتن زیبایی پارچه باشیم. پارچه های طرح دار برای تهیه لباس به مقدار بیشتری پارچه نیاز دارند؛ زیرا باید طوری برش زده شوند که طرح ها به صورت متقارن و یکسان بر روی لباس قرار گیرند. در مورد پارچه های راه راه و چهارخانه نیز تعداد راه راه ها و چهارخانه ها در دو طرف پارچه اهمیت زیادی دارد. با رعایت نکاتی که در این مقاله در مورد انواع پارچه ها در هنگام برش گفته شد، می توانید این مرحله از دوخت لباس را بسیار راحت تر و حرفه ای تر از قبل انجام دهید.
منابع
دیدگاهتان را بنویسید