تغییر سایز الگوی پایه ؛ آموزش انواع روشهای تغییر سایز الگو
در مطالب گذشته، در مقاله نحوه آسان تغییر سایز الگوی پایه، به طور خلاصه به یکی از روش های تغییر سایز الگو پایه پرداختیم. در این متن، تفکری که پشت روش گرادینگ قرار دارد و سه روش متفاوت آن که امروزه در صنعت به کار می روند، توضیح داده خواهند شد.
اصطلاح گرادینگ الگو ممکن است در ابتدا پیچیده به نظر برسد، اما زمانی که یک بار مفهوم بنیادی آن درک شود، روند واقعی گرداینگ آسان خواهد شد؛ به ویژه با استفاده از متدی که در اینجا به صورت کلی و خلاصه آورده می شود.
مفهوم بنیادی تغییر سایز الگوی پایه
برای این که یک الگو به درستی برای سایزهای متفاوت متناسب شود، لازم است هر قطعه الگو درجه بندی شود یا به طور مرتب افزایش یا کاهش یابد. امروزه شرکت های تولیدی و تولیدکنندگان پوشاک، الگویی با سایز میانی را در نظر می گیرند (معمولا سایز ۴۲ ) و آن را برای سایزهای بزرگتر و کوچکتر سایزبندی می کنند. هدف روش های تغییر سایز الگوی پایه، کاهش یا افزایش دادن متناسب سایز الگو است، به طوری که قواره، تناسب، تعادل و مقیاس جزییات استایل حفظ شود.
یک الگو، سه سایز
الگوی مبنایی با سایز ۴۲ با استفاده از روش برش و گسترش می تواند به سایز ۴۶ و به طور مشابه با روش برش زدن و روی هم قرار دادن (همپوشانی) در راستای خطوط برش مشخص شده، به سایز ۳۶ تبدیل شود.
روش های گرادینگ ( روش های تغییر سایز الگوی پایه )
سه روش اساسی گرادینگ وجود دارد:
۱- برش و گسترش دادن
۲- انتقال الگو
۳- گرادینگ کامپیوتری.
هیچ یک از این روش های تغییر سایز الگوی پایه از لحاظ تکنیکی برتر نیستند و همه آن ها به طور مساوی قابلیت این را دارند که سایز صحیحی تولید کنند.
۱- روش برش و گسترش دادن
برش و گسترش دادن، آسان ترین روش و اساس دو روش دیگر است. برش دادن الگو و گسترش دادن قطعات آن با مقداری مشخص، برای به دست آوردن سایز بالاتر و یا روی هم قرار دادن قطعات برای تولید سایز پایین تر، اساس این روش است. آموزش یا ابزار خاصی برای این کار لازم نیست؛ فقط قیچی، مداد، نوارچسب و خط کش مورد نیاز است.
۲- روش انتقال الگو
این روش فرایند افزایش ابعاد کلی الگو به وسیله جا به جا کردن قطعات آن با فواصل اندازه گیری شده به سمت بالا، پایین، چپ و راست ( با استفاده از خط طراحی شده مخصوص ) و دوباره کشیدن طرح کلی است.
۳- گرادینگ کامپیوتری
سریع ترین روش است اما به دلیل نیاز به سرمایه گذاری فقط تولیدکنندگان بزرگتر می توانند از آن استفاده کنند. با خرید نرم افزارهای تخصصی می توانید به راحتی الگوها را سایزبندی و بزرگ و کوچک کنید.
بررس تفاوت های روش گسترش و انتقال
- روش برش و گسترش برای افزایش یا کاهش یک سایز، بر اساس تفاوت میانگین بین سایزها استفاده می شود. اما روش انتقال برای ایجاد یک سایز خاص مطابق با چالش های اندام هر فرد است.
- گرادینگ فقط قواره را بزرگتر یا کوچکتر می کند و شکل را تغییر نمی دهد. روش گرادینگ نشان می دهد که افراد با سایزهای مختلف با تناسب خاصی تغییر سایز می دهند. یعنی هنگامی که سایزی را تغییر می دهیم، همه چیز را به طور مساوی کوچک یا بزرگ نمی کنیم؛ بلکه به مقداری که بخش های مختلف بدن با مقادیر متناسب و متفاوتی افزایش می یابند، افزایش می دهیم.
متناسب کردن الگو با توجه به اندازه های بدن
مرحله اول : بررسی اندازه های الگو
اولین گام در تمرین روش گرادینگ این است که با دقت الگوی پایه را اندازه گیری کنید. گاهی اوقات می توانید اندازه های کلیدی مورد نیاز ( بالاتنه، کمر و باسن ) را روی قالب الگو با کاهش اندازه حق درز پیدا کنید یا می توانید خود الگو را با در نظر گرفتن حق درز اندازه بگیرید.
برای تخمین اندازه های دقیق لباس دوخته شده به جای اندازه الگوی کاغذی، دو مساله را در ذهن خود هنگام اندازه گیری الگو در نظر داشته باشید. اول این که همه جزییات طرح را محاسبه کنید. اگر لباس، ساسونی دارد که به سمت کمر گسترش می یابد، وقتی دور کمر را اندازه گیری می کنید ناحیه ساسون و حجم داده شده به چین ها را نیز حذف کنید.
دوم، الگو را از یک خط درز به خط درز دیگر اندازه گیری کنید؛ نه از خط برش به خط برش. هنگامی که اندازه گیری های کلیدی را از الگو استخراج کردید، متوجه معضل الگوی پایه، یعنی تفاوت بین اندازه های الگو و اندازه های بدن می شوید.
مرحله دوم: بررسی اندازه های بدن
برای تعیین اندازه های دور سینه، کمر و باسن، می توانید خودتان را اندازه گیری کنید. برای اندازه گیری خود، لباس های زیری که متناسب با بدن شما هستند، بپوشید. متر را به آرامی ( نه محکم ) در اطراف کمر خود، پرترین بخش بالاتنه و در سطح باسن نگه دارید ( حدود ۱۸ سانتیمتر زیر کمر ). قبل از یادداشت اندازه ها از اضافه کردن مقداری که برای راحت بودن الگو در نظر گرفته اید، مطمئن شوید ( یا میزانی از راحتی که برای آن سبک از لباس ترجیح می دهید ).
تعیین مقدار
هنگامی که اندازه های دور سینه، کمر و باسن را هم از الگو و هم از بدن خود داشته باشید، می توانید معضل گرادینگ پایه را حل کنید: « اگر الگو خیلی کوچک است، چه مقدار باید به آن اضافه کنیم؟ » یا « اگر خیلی بزرگ است، چه مقدار باید از آن کم کنیم؟ ». برای تعیین مقدار کلی یا مجموع مقادیر مورد نیاز برای بزرگتر یا کوچکتر کردن الگو، تفاوت بین اندازه های الگو و بدن را جمع کنید.
دو نوع مقدار کاهش یا افزایش وجود دارد:
- مقدار مساوی برای همه اندام ها
- مقدار نامساوی برای در نظر گرفتن تناسبات اندامی
مقدار مساوی یعنی این که اندازه های دور سینه، کمر و باسن با مقدار یکسانی از یک سایز به سایز دیگر تغییر می کنند. به عنوان مثال، اگر اندازه های یک الگو برای دورسینه، کمر و باسن برابر با ۸۶ – ۷۰ و ۹۶ و اندازه های طبیعی بدن نمونه برابر با ۹۰ – ۷۴ و ۱۰۰ باشد، بنابراین تفاوت هر اندازه ۴ سانتیمتر است و مقدار کلی ۴ خواهد بود. سایزهای الگوهای تجاری و پوشاک همیشه مقداری مساوی دارند.
مطالب مشابه که نباید از دست بدید!
چهار روش برای ثبت مقدار نامساوی
هنگامی که مقدار مساوی دارید، فرایند گرادینگ ساده است. خیاطان خانگی و دوزندگان لباس اغلب با مقدارهای نامساوی مواجه می شوند که برای برطرف کردن ایرادات اندامی مشتری باید به آن ها توجه کنند. به عنوان مثال وقتی که یک پیراهن باید ۴ سانتیمتر در بالاتنه و ۸ سانتیمتر در ناحیه باسن افزایش یابد. اگر مقدار نامساوی است، چهار روش برای استفاده از گرادینگ وجود دارد:
۱- اگر می خواهید سایز را افزایش دهید، می توانید از یک مقدار مساوی، برابر با تفاوت اندازه بزرگترین مقدار استفاده کنید. این کار، الگو را به سایز کلی که احتیاج دارید نزدیک می کند، سپس می توانید تنظیمات جزیی را در صورت نیاز انجام دهید.
۲- بهترین روش برای حل مشکلات مربوط به تناسب برای خانم هایی که اندام گلابی مانند یا مثلثی دارند، این است که الگو را در کمر جدا کنند و پایین و بالا را جداگانه تغییر سایز دهند. سپس الگو را دوباره به هم متصل کنند و خطوط جدید را در کمر ترکیب کنند.
۳- می توانید مقدار نامساوی را تنها بر اساس تفاوت بین اندازه بالاتنه الگو و بدن حل کنید. زیرا بالاتنه سخت ترین بخش بدن برای متناسب شدن است. بسیاری از طراحان الگو به طور مساوی الگو را برای متناسب شدن بالاتنه درجه بندی می کنند، سپس در صورت ضرورت در کمر و ناحیه باسن تغییر ایجاد می کنند.
۴- این روش هنگامی که بدن در عرض یا ارتفاع تغییر کرده باشد، استفاده می شود؛ البته نه برای هر دو. به عنوان مثال برای شخصی که اضافه وزن پیدا کرده، سایزبندی را فقط برای دور بدن انجام دهید و گرادینگ را برای قد الگو فراموش کنید. یا برای دختری نوجوان که ۱۲ سانتیمتر، بلندتر شده اما قسمت های دیگر اندام او تغییر نکرده، دور بدن را فراموش کنید و فقط برای طول سایزبندی انجام دهید.
اگر تفاوت بین اندازه ها برابر نیست، در این صورت مقدار نامساوی است. این امر شکل لباس را نیز همانطور که سایز آن را عوض می کند، تغییر می دهد.از این رو گرادینگ نامساوی، واقعا گرادینگ محسوب نمی شود. « مقدار نامساوی » مترادف با « تغییر الگو » است. هنگامی که در مقدار مساوی مهارت پیدا کردید، گام بعدی به کارگیری روش های مقدار نامساوی خواهد بود.
قرار دادن همه قطعات در کنار یکدیگر
هنگامی که معلوم شد مقدار نامساوی دارید، طرز کار روش گرادینگ برش و گسترش آسان است. شما از اندازه گیری های خود برای انجام برخی محاسبات آسان استفاده خواهید کرد. خطوط برش را روی الگو به وجود می آورید و سپس در هر خط برش مقدار محاسبه شده را روی هم قرار می دهید یا گسترش می دهید.
روش برش و گسترش می تواند حتی هنگامی که مقدار گرادینگ زیاد است نیز استفاده شود، به عنوان مثال تبدیل سایز ۳۸ به سایز ۴۸٫
درزهای بزرگ در خطوط برش مقداری ناخوشایند هستند، بنابراین توصیه می کنیم که گرادینگ را به طور تدریجی انجام دهید ( اول سایز ۳۸ را به ۴۲ تبدیل کنید و سپس سایز ۴۲ را به ۴۸ ).
اسرار صنعت و دانش فنی در زمینه تغییر سایز الگو
سایزهای استاندارد در صنعت پوشاک یا الگو وجود ندارد. هر سازنده ای، اندازه های الگوی پایه خود و مقررات گرادینگ را بر اساس یک گروه مشتری خاص تنظیم می کند. معمولا مقدارها، سایز به سایز برای الگوها یا پوشاک در خط تولید یک شرکت متفاوت هستند.
مقدارهای کوچکتر، ۱٫۵ یا ۲ سانتیمتر، در ارتباط با الگوی عددی کوچکتر یا سایزهای پوشاک هستند. برای کاهش سایز از سایز ۴۰ به سایز ۳۸ به طور متوسط ۲ سانتیمتر اختلاف سایز لحاظ می کنیم. مقدارهای بزرگتر، ۴ سانتیمتر یا بیشتر، سایزهای بزرگتر را جدا می کنند. به این دلیل، سایز ۴۶ یک شرکت ممکن است با شرکتی دیگر متفاوت باشد ( یعنی اندازه های الگوی پایه متفاوت ) و تفاوت بین سایز ۴۶ و ۴۸ از شرکتی به شرکت دیگر نیز متفاوت است؛ این یعنی قوانین گرادینگ متفاوت.
هنگامی که برای اولین بار، گرادینگ را انجام می دهید، از یک الگوی دامن شروع کنید و سپس به سراغ طرح های پیچیده تر بروید. به یاد داشته باشید که هر الگو، به هر روش که طراحی شده باشد، بر مبنای یک یا بیشتر از ۵ قطعه اساسی است.
به یاد داشته باشید که هر الگو، به هر روش که طراحی شده باشد، بر مبنای یک یا بیشتر از ۵ قطعه اساسی است.
روش های تغییر سایز الگوی پایه می تواند به اندازه ای که شما می خواهید پیچیده یا آسان باشند. بنابراین همیشه با این اصول شروع کنید. نیازهای خود را به عنوان یک خیاط یا طراح بشناسید، روش خود را تعیین کنید و تغییر سایز را انجام دهید.
منبع: threadsmagazine
ترجمه: روشنک قاسمی
بازخوانی و تصحیح: شکوه علیزاده مقدم
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار عالی متشکر