آموزش نحوه تغییر سایز الگوی پایه ( گرادینگ الگو )
پس از طراحی اولیهی الگوی لباس، کوچک یا بزرگ کردن سایز الگوی پایه لباس، مهمترین چالش متخصصان الگو محسوب میشود. در مطلب حاضر قصد داریم دربارهی چگونگی بزرگتر یا کوچکتر کردن سایز یک الگوی پایه ( که به عنوان گرادینگ الگو نیز شناخته میشود)، صحبت کنیم.
آسانترین توضیح برای گرادینگ الگو این است که اگر الگویی را ببرید و همهی تکههای آن را کمی از هم دور کنید، الگویی بزرگتر خواهید داشت. این کار به عنوان گرادینگ برش و گسترش دادن شناخته میشود و شبیه به شکل زیر است.
به همین ترتیب اگر همهی تکههای الگو را کمی روی هم قرار دهید، الگویی کوچکتر خواهید داشت.
نکته: اگر در حال کوچک کردن الگو هستید، لغت « افزایش دادن » را به « کاهش دادن » و « گسترش دادن » را به « روی هم قرار دادن » تغییر دهید؛ فرایند بزرگ یا کوچک کردن الگو یکسان است.
همانطور که میدانید سایز انسان در کل بدن به یک میزان افزایش نمییابد. به عنوان مثال، بزرگسالان از سایزی به سایز دیگر عریضتر میشوند، نه بلندتر؛ در حالیکه رشد قدی کودکان سالم سریعتر از رشد عرضی آنها صورت میگیرد. پس تغییر سایز به آسانی و بدون رعایت قوانین فوق میسر نیست.
چه مقدار باید به الگو اضافه کرد؟
با اندازههای خود شروع کنید، سپس آنچه را که اندازهگیری کردهاید با جدول ( نمودار ) سایز الگو یا اطلاعاتی که با آن مطابقت دارد، مقایسه کنید. به عنوان مثال، اگر الگوی زنانهای برای بالا تنهی ۳۶ است و بالاتنهی شما ۳۸، باید آن را ۴ سانتیمتر افزایش دهید. اما صبر کنید! نباید یک الگو بالاتنه را ۴ سانتیمتر گسترش دهید، چون معمولا بیشترین تکهی بالاتنه فقط یک چهارم بدن را میپوشاند. بنابراین فقط این تکهی بالاتنه را یک سانتیمتر گسترش دهید.
اگر به جدول سایز نگاه کنید، متوجه خواهید شد که بیشتر سایزها تقریبا ۴ سانتیمتر در هر سایز تفاوت دارند. ۴ سانتیمتر تقریبا حداکثر مقداری است که میخواهید یک الگو را قبل از دوباره کشیدن، برش زدن و گسترش دادن، افزایش دهید. در غیر این صورت الگو از شکل طبیعی خارج میشود.
بنابراین اگر بالاتنهی پیش را ۱ سانتیمتر برای بالا بردن یک سایز گسترش دهید، دور بدن شما ۴ سانتیمتر بزرگ میشود. ۱ سانتیمتری را که میخواهید گسترش دهید باید بین هر سه برش عمودی روی الگو، تقسیم شود. ممکن است متوجه شوید که ۱ سانتیمتر به طور منظمی به سه قسمت تقسیم نمیشود. بهتر است آن را به ۴ تقسیم کنید و سپس این اندازهگیری را به عنوان فاصله برای نزدیکترین دو برش عمودی به مرکز جلو یا پشت استفاده کنید ( هر کدام یک چهارم سانتیمتر )، سپس مقدار باقیمانده را در نظر بگیرید (یک چهارم + یک چهارم = یک دوم) و به آخرین برش عمودی یعنی نزدیکترین درز جانبی، بیافزایید.
این کار برای برش دقیق پارچه، مطابق با الگو و حد مجاز درزها نسبت صحیحی را ارایه میدهد. این مساله نشان میدهد که چرا نمیتوان یک الگو را در دستگاه کپی قرار داد و آن را ۱۱۰% بزرگ کرد، زیرا الگو به یک میزان برای هر بخش نباید افزایش یابد.
برای افزایش سایز چه مقداری را در درازا یا قد افزایش دهید؟
برای بچهها، این مقدار بر اساس اندازههای آنها صورت میگیرد؛ مانند اینکه چقدر نیمتنهی فرزند شما بلندتر از سایز الگو است؟
اما برای بزرگسالان، از آنجایی که به نسبتی که عریضتر میشوند، زیاد بلندتر نمیشوند، پاسخ سادهتری وجود دارد. مقدار حدودی برای هر سایز، ۵ سانتیمتر است. این مقدار معمولا برای فاصلهی اضافی « بیرون و بالا » که سایزهای بزرگتر نیاز دارند به نقطهی راهنمای یکسانی برسند، مثل کمر، کافی است.
وقتی که برای مجموعهای از الگوها گرادینگ کردهاید، با نگاه کردن به گوشههای الگو و چک کردن آنها میتوانید درستی کار خود را چک کنید. شما باید بتوانید همانگونه که در زیر نشان داده شده است، یک خط راست را روی بالاتنه از طریق گوشهها بکشید.
نکته: چک کردن گوشهها تنها زمانی ممکن است که مجموعهای از الگوهای همتراز داشته باشید؛ به عنوان مثال، سایزهای کودکان از ۱۸ ماه تا ۳ سال یا سایزهای دختران از ۱۴-۶ سال. وقتی که از سایز نوزادی به کودک میروید، اصول سایزبندی یکسان نیست. در حقیقت نباید از نوپا به کودک یا برعکس گرادینگ الگو را انجام دهید. دلیل آن این است که گرادینگ، افزایش یا کاهش یک الگو با حفظ اندام (قواره) یکسان است. اگر به گروه سایز دیگری بروید، اندام (قواره) یکسان نیست و کاملا متفاوت است. در شکل زیر این مساله واضحتر نشان داده میشود.
همانطور که در بالا میبینید، نسبت بزرگسالان معمولا حدود بلندی طول ۸ سر و نسبت نوزدان حدود بلندی طول ۴ سر است و اندامهای (قوارههای) متفاوتی دارند. به همین دلیل نمیتوان الگوی سایز ۶ ماه را به الگوی یک کودک شش ساله تبدیل کرد. حتی اگر توضیحات بالا را دنبال کنید، به شکلی ( قوارهای ) کاملا متفاوت نیاز دارید، نه فقط یک سایز بزرگتر؛ همین امر در جهت عکس نیز صادق است.
به همین نحو، یک زن ریزاندام نیز اندام متفاوتی از یک دختر عادی و سایزهای زنان دیگر دارد. بنابراین به طرح جدیدی نیاز دارید، نه بزرگ یا کوچک کردن آن.
آیا میتوان یک الگوی عادی را به راحتی یک سایز کوچک یا بزرگ کنید؟
شما میخواهید اندازههای خود را با الگو و برش آن بزرگ یا کوچک کنید، اما متوجه میشوید که ممکن است مجبور شوید اطراف لبهها را ادغام کنید و به دلیل اصلاحات مختلف، الگوی جدید مانند الگوی اصلی قبلی نخواهد شد.
بنابراین نمیتوانید سایزبندی را فقط با چک کردن گوشهها کنترل کنید، برای کنترل کردن تناسب مدل دوخته شده باید یک مدل بسازید. یعنی با یک پارچهی ارزان یک مدل الگوی اولیه بسازید و نتیجه را بر اندام مورد نظر امتحان کنید. اگر تغییر سایز کمی لازم باشد، اغلب این کار آسانتر است، به طوری که میتوانید برای هر سایز فقط الگو را به صورت عرضی بزرگ یا کوچک کنید ( اما نه بیشتر از دو تا چهار سانتیمتر در یک زمان).
با اندازههای بزرگ این کار پیچیدهتر میشود، به ویژه به مشکلات اندامی و شکل بدن غیراستاندارد بستگی دارد. بنابراین تنها راه آن، اندازهگیری، اندازهگیری، اندازهگیری و استفاده از پارچهی ارزان برای مدلسازی است. هنگامیکه مدل یا مولاژ مناسبی به دست آوردید، آن را نگه دارید. دفعهی بعد که میخواهید الگویی را که اندازهی شما نیست، امتحان کنید این مدل ابتدایی نقطهی شروعی برای اصلاحات الگو خواهد بود.
نحوهی تغییر سایز برای شلوار و آستین در شکل زیر نشان داده شده است. هنگامی که این الگوها را گرادینگ میکنید، به یاد داشته باشید که بالای شلوار از پایین آن گستردهتر میشود ( باسن و ران بیشتر از مچ پا رشد میکنند) و راس آستین نیز باید به نسبت بالاتنه افزایش یابد تا متناسب شود.
کلام پایانی:
در این مطلب شما را با مفهوم گرادینگ الگو آشنا کردیم و چگونگی تبدیل سایزهای مختلف در طراحی الگو را با هم بررسی کردیم، اگر سوالی دارید، حتما از بخش کامنت ها با ما در ارتباط باشید.
ترجمه و گرداوری: روشنک قاسمی
بازخوانی و اصلاحات: شکوه السادات علیزاده
دیدگاهتان را بنویسید