شش روش از بین بردن تیرگی زیر چشم

سیاهی و تیرگی پوست اطراف چشم از شایعترین مشکلات پوستی است که افراد به خصوص خانمها به دنبال برطرف کردن آن هستند. پیری، عوامل ژنتیکی، خستگی و موارد دیگر همگی میتوانند باعث ایجاد تیرگی زیر چشم شوند. با این حال، تیرگیهای زیر چشم معمولاً نشانهای از یک مشکل پزشکی نیستند. اگرچه معمولاً جای نگرانی ندارند، اما ممکن است بخواهید به دلیل زیبایی، ظاهر آنها را بهتر کنید. در ادامه به بررسی علل ایجاد تیرگی دور چشم، درمانهای خانگی و پزشکی و راهکارهای پیشگیری از آن میپردازیم.
تیرگی زیر چشم چیست؟
تیرگی زیر چشم یا تیرگی دور چشم به این معنی است که ناحیه پوست اطراف و زیر چشمها تیرهتر از سایر قسمتهای صورت به نظر میرسد. این ناحیه ممکن است به رنگهای آبی، بنفش، قهوهای یا سیاه دیده شود که این موضوع به رنگ طبیعی پوست شما بستگی دارد. تیرگی زیر چشم ممکن است باعث شود که خستهتر یا مسنتر از سن واقعیتان به نظر برسید. تیرگی زیر چشم دلایل مختلفی دارد، اما معمولاً نشانهای از یک مشکل پزشکی نیست. این تیرگیها معمولاً جای نگرانی ندارند، اما ممکن است بخواهید به دلایل زیبایی، ظاهر آنها را کاهش دهید. تیرگی زیر چشم میتواند در افراد با هر سن، نژاد و جنسیتی دیده شود؛ همچنین، در انواع پوستها ممکن است درجات مختلفی از تیرگی زیر چشم به وجود بیاید. با این حال، این تیرگیها در برخی گروهها شایعتر است، از جمله:
- افراد مسن
- افرادی که سابقه خانوادگی تیرگی زیر چشم دارند
- افرادی که پوست تیرهتری دارند
علت تیرگی زیر چشم
تیرگی زیر چشم میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که یکی از شایعترین علل آن افزایش سن است. با بالا رفتن سن، پوست زیر چشم شروع به شل شدن و نازک شدن میکند؛ در نتیجه رگهای خونی زیر پوست بیشتر نمایان میشوند و این موضوع میتواند باعث تیرگی دور چشم شود. همچنین، ممکن است گودیهایی به نام «چالههای اشکی» (Tear Troughs) ایجاد شوند که باعث ایجاد سایه و افزایش ظاهر پفکردگی چشمها میشوند. سایر علل تیرگی زیر چشم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ژنتیک: مطالعات نشان دادهاند که تیرگی زیر چشم میتواند بهصورت ارثی در خانوادهها دیده شود.
- درماتیت: اگزما و درماتیت تماسی میتوانند باعث گشاد شدن رگهای خونی زیر چشم شده و از طریق پوست نمایان شوند.
- مالیدن چشمها: مالش و خارش چشمها میتواند منجر به تورم زیر چشم و ترکیدن رگهای خونی شود.
- کمبود خواب: عادات نامناسب خواب باعث میشود پوست زیر چشم رنگپریدهتر شود و رگهای خونی راحتتر دیده شوند.
- هایپرپیگمنتیشن: قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، تولید ملانین را افزایش میدهد. ملانین همان رنگدانهای است که به پوست رنگ میبخشد.
- کمآبی بدن: کمبود مصرف آب میتواند باعث شود پوست زیر چشم کدر و بیروح به نظر برسد.
- عوامل سبک زندگی: استرس، خستگی طولانی مدت، مصرف بیش از حد الکل و سیگار کشیدن نیز میتوانند باعث تیرگی زیر چشم شوند.
درمان خانگی تیرگی زیر چشم
کارهای زیادی وجود دارند که میتوانید در خانه برای کاهش تیرگی دور چشم و یا زیر چشم انجام دهید. در زیر برخی از درمانهای خانگی آورده شده است.
- خواب کافی و یا حتی بیشتر داشته باشید: سعی کنید هر شب حداقل هفت ساعت بخوابید تا از ایجاد سایههای اطراف چشم جلوگیری کنید.
- از بالشهای بیشتری استفاده کنید: سرتان را با چند بالش اضافی بالاتر نگه دارید تا از تجمع مایعات زیر چشم در طول شب جلوگیری کنید. این کار ممکن است به کاهش پف زیر چشم کمک کند. دقت کنید که بیشتر از حد استاندارد گردنتان بالاتر از بدنتان قرار نگیرد.
- کمپرس سرد: قاشقهای سرد را روی چشمهای خود قرار دهید تا رگهای خونی گشادشده کوچکتر شوند. این کار میتواند پلکهای پفکرده و ظاهر تیرگی زیر چشم را کاهش دهد. میتوانید از ماساژ قالبهای یخ یا پد آغشته به گلاب هم کمک بگیرید؛ البته از گلاب بیشتر از 2 بار در هفته استفاده نکنید، زیرا ممکن است نتیجه عکس بدهد.
- خیار و سیبزمینی: برشحلقههای خیار و سیبزمینی را روی چشمها بگذارید. این دو ماده سرشار از آب و ویتامین C هستند که میتوانند به کاهش پف کمک کنند.
- چای کیسهای: چای کیسهای سرد را زیر چشمها قرار دهید. چای حاوی کافئین و آنتیاکسیدان است که میتواند جریان خون را افزایش دهد.
- فیشال (ماساژ صورت): انجام فیشال با ماساژ اطراف چشم میتواند به بهبود گردش خون کمک کند.
- آرایش: از کانسیلر زیر چشم و کرم پودر استفاده کنید تا رنگ پوست خود را یکنواخت کرده و تیرگیها را بپوشانید.
در کنار راهکارهای بالا خوردن امگا ۳ (ماهی و گردو) و شکلات تلخ هم توصیه میشود.
درمانهای پزشکی برای رفع تیرگی زیر چشم
اگر به دنبال راهی سریع و دائمی برای از بین بردن تیرگی زیر چشم هستید، با یک متخصص پوست مشورت کنید. آنها میتوانند بهترین روشهای درمانی را برای پوست شما پیشنهاد دهند. برخی از روشهای درمانی پزشکی شامل موارد زیر هستند:
- کرمهای موضعی و مواد روشنکننده: یکی از گزینههای مناسب که در مدت زمان کوتاهی میتواند تیرگی دور چشم شما را رفع کند و چین و چروک اطراف چشم را از بین ببرد، کرم دور چشم تارگت فوراور هست. این ماده حاوی ویتامین E و عنصر بوتیلن گلیکول است که با بکارگیری تکنولوژی پپتید، از پوست حساس اطراف چشم حفاظت میکند.
- لایهبرداری شیمیایی: لایهبردارهای شیمیایی با استفاده از اسیدهای آلفا-هیدروکسی به کاهش رنگدانههای زیر چشم کمک میکنند.
- لیزر درمانی: روشهای لیزری میتوانند پوست را بازسازی کرده و سفت کنند. گزینههای لیزری غیرتهاجمی شامل لیزر پالسی رنگی و لیزر دیود هستند.
- فیلرهای پوستی: فیلرهای تزریقی مانند ژل اسید هیالورونیک میتوانند حجم زیر چشم را افزایش داده و پوست را صاف کنند.
- جراحی پلک (بلفاروپلاستی): در این روش، چربی و پوست اضافی از ناحیه چشم برداشته میشود.
- تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP): این تزریقها میتوانند به ترمیم پوست اطراف چشم، افزایش رشد رگهای خونی، تقویت کلاژن و بهبود سلامت پوست کمک کنند.
پیشگیری از تیرگی زیر چشم
تیرگی زیر چشم همیشه قابل پیشگیری نیست، اما برخی تغییرات در سبک زندگی میتوانند به کاهش آن کمک کنند.
- محافظت در برابر آفتاب: فراموش نکنید که از کرم ضدآفتاب استفاده کنید، بهویژه در اطراف چشمها. همچنین، عینک آفتابی بزنید.
- تنظیم برنامه خواب: بهموقع بخوابید و مطمئن شوید که هر شب حداقل هفت ساعت خواب کافی دارید.
- کاهش استرس: روشهای سالمی برای مدیریت استرس پیدا کنید، مانند اختصاص دادن زمانی برای مراقبت از خود.
- کاهش مصرف الکل: نوشیدن بیش از حد الکل میتواند باعث کاهش گردش خون شود.
- ترک سیگار و محصولات حاوی تنباکو: سیگار کشیدن روند پیری پوست را تسریع میکند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر زیر چشمهای شما تیرگی وجود دارد، احتمالاً این موضوع فقط به دلیل افزایش سن، کمبود خواب یا سایر عوامل شایع است. معمولاً تیرگی زیر چشم به یک مشکل پزشکی مربوط نمیشود. اما اگر فقط زیر یک چشم شما تیرگی یا تورم ایجاد شده است، با یک پزشک مشورت کنید. ممکن است یک مشکل زمینهای وجود داشته باشد که نیاز به بررسی و درمان داشته باشد.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی علل و راهکارهای از بین بردن و یا پیشگیری از تیرگی دور چشم پرداختیم. برای داشتن پوستی شاداب و چشمانی خیرهکننده بهتر است اول از همه به رژیم غذایی و خواب کافی توجه کنید؛ سپس با استفاده از راهکارهای درمان خانگی و داشتن روتین پوستی مناسب از شادابی پوست خود محافظت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید