رشته طراحی لباس ؛ کسب و کاری جذاب و درآمدزا
شغل طراحی لباس، احتمالا برای شما که از دیدن، پوشیدن و البته خلق لباس های شیک لذت می برید جذاب است. شاید سوالات زیر نیز برایتان مطرح شده که:
- ایده لباس های شیک از کجا می آید و چه افرادی مدل لباس های آینده را ترسیم می کنند؟
- چرا ویترین فروشگاه ها و مزون ها بعد از مدتی عوض و مدل های تکراری جای خود را به لباس های شیک جدید می دهند.
- چرا در سطح مزون ها معمولا تنوع لباس ها و مدل های جذاب تری مشاهده می شود؟
- چرا عموما لباس هایی که به خیاط سفارش می دهید با آنچه تحویل می گیرید کاملا متفاوت است؟
- وظیفه انتخاب پارچه های مناسب برای لباس و مدیریت تیم الگو سازی و دوخت به عهده کدام شاخه شغلی است؟
مجموع پاسخ سوالات بالا و سوالات مرتبط با این موضوع روشنگر وظیفه و شغل طراح لباس است. در واقع طراحی لباس رشته ای ترکیبی از هنر و صنعت است. در این مطلب میخواهیم به طور کامل در مورد شغل طراحی لباس و چگونگی یادگیری آن را بررسی کنیم.
شغل طراحی لباس چیست؟
طراح لباس با شناخت نیاز مشتریان و هنری که آموخته تلاش خود را برای کشیدن یک ایده ذهنی از لباس متمرکز می سازد و بعد از کشیدن طرح با شناختی که از انواع پارچه دارد پارچه مورد نیاز برای ایده خود را تعیین و با علم مولاژ الگوهای اصلی لباس را بیرون می آورد و سپس برای دوخت, آن را به خیاط و چرخ کارمی سپارد.البته وابسته به علاقه طراح به دوخت و مراحل اجرایی ,دوخت نیز می تواند توسط خود طراح انجام شود ولی در حالت معمول این کار وظیفه طراح نیست.
رشته طراحی لباس
- طراح لباس باید با انواع اندام و نواقص اندامی آشنایی داشته بتواند نواقص اندامی افراد را برای طراحی شناسایی کند.
- طراح لباس با انواع اجزای لباس(یقه-آستین و …)اشنایی دارد و می تواند بر اساس نقص اندامی افراد طرح لباس برای آنها بکشد.
- طراح لباس باید به ترکیب رنگ و پارچه شناسی واقف باشد و بر اساس طرح ها و مشتریان خود پارچه و رنگ آمیزی مناسبی انتخاب کند.
- توانایی ایجاد الگور مادر(مولاژ) از دیگر توانایی های اصلی طراح لباس است.یعنی طراح باید بتواند طرح خود را با الگو روی مانکن به نمایش بگذارد این کار سبب کاهش خطاهای درک خیاط از طرح می شود.(شغل طراح با خیاط متفاوت متفاوت است و در واقع خیاط بخشی از تیم یک طراح لباس است.)
- خلاقیت و تصوریر سازی عنصری جدا نشدنی از صنعت مد می باشد.
- بازار شناسی و توان توجیهی مناسب برای مدیریت تیم اجرا نیز از دیگر توانایی های مهم طراحان لباس است.
بازار کار شغل طراحی لباس چطور است؟
از لحاظ استراتژی با توجه به وجود جمعیت جوان و مشتاق شیک پوشی در ایران این شغل در حال حاضر از شغل های پردرآمد محسوب می گردد که البته آینده روشنتری برای آن پیشبینی می گردد.از نکات دیگر در مورد شغل طراحی لباس می توان به ویژگی فرد محور بودن آن اشاره کرد. برای کار در این رشته نیاز به سرمایه اولیه نیست و توان شخصی طراح نقش اول و آخر را بازی می کند.
طراحی لباس چیست؟ | آموزش طراحی لباس به همراه تصاویر + فیلم رایگان!
سرفصل های آموزش طراحی لباس
- طراحی فیگور(Figure Drawing)
اصول طراحی،تناسبات طولی و عرضی بدن،تناسبات طولی و عرضی بدن،طراحی اسکلت،طراحی ماهیچه ای اندام و …
نقش دانش طراحی فیگوراتیو در طرح یک لباس چیست؟
- طراحی لباس (Design clothes)
اجزای لباس،طراحی انواع یقه،طراحی آستین ها،طراحی دامن و شلوار،طراحی لباس اسپرت، مشاغل وطراحی لباس شب . مدسازی و خلاقیت در طراحی چه نقشی در آینده شغلی یک طراح لباس ایفا میکند؟
- رنگ شناسی تخصصی لباس (Chromatics specialized clothing )
آشنایی با طیف رنگ و اصول ترکیب رنگها برای زیبایی بصری لباس،اصول استفاده از الگوهای طبیعی ترکیب رنگ برای زیبایی پوشاک و … چرا رنگ را چوب جادوی طراح مینامند؟
- پارچه شناسی تخصصی : ( textile science )
- مولاژ(Pattern making)
- دوخت های تزئینی
- چاپ و نقاشی روی پارچه
- نرم افزار طراحی لباس(Photoshop in Fashion Design،Illustrator in Fashion Design)
- بازار شناسی و روانشناسی مشتری(Marketing & Branding)
برای دانلود رایگان کتاب های طراحی لباس پایه کلیک کنید!
مراکز آموزش طراحی لباس
در حال حاضر در ایران شما دو راهکار برای یاد گرفتن طراحی لباس دارید. را اول رفتن به دانشگاه و گذراندن این رشته در قالب تدریس دانشگاهی.مانند بسیاری از رشته های دانشگاهی این رشته ۱۴۴ واحد دانشگاهی داشته و برای گذراندن این رشته باید به دانشگاه های معتبر مثل دانشگاه الزهرا , دانشگاه شریعتی و … مراجعه نمایید.
راه دوم گذراندن این رشته در مراکز آموزش خانه صنعت و معدن است.در این مراکز حرفه طراحی لباس با رویکرد مهارتی و ویژه بازار کار آموزش داده می شود. علاقه مندان به آموزش طراحی لباس می توانند بدون نیاز به پیش زمینه قبلی این رشته را در قالب دوره های کوتاه مدت گذرانده و فعالیت خود در مشاغل گوناگون مانند طراحی در مزون ها , طراحی در تولیدی ها و ,… را آغاز نمایید.
آیا می دانید در آموزشگاه طراحی لباس چه کارهایی انجام میشود؟ و سرفصلهای آموزشی شان چیست؟ پیش از این در مجله روچی به این مبحث پرداخته ایم برای اطلاعات بیشتر می توانید مطالعه کنید.
شغل طراحی لباس در خارج از ایران
صنعت مد از دیرباز حرفه ای پر رونق و قابل توجه در جوامع مختلف بوده است.امروزه حرفه طراحی لباس به عنوان یکی از مشاغل مورد نیاز در بسیاری از کشور ها اعلام و کشورهای مختلف همچون کانادا , آمریکا , استرالیا و … همواره از طریق سفارت های خود در کشور ها آماده جذب طراحان لباس در صنایع پوشاک خود هستند.
طراحان ایرانی می توانند بعد از آموزش این رشته با مدارک مهارتی که از دانشگاه یا مراکز قید شده اخذ می نمایند برای پذیرش در این مشاغل به سفارت کشور های مد نظر مراجعه نمایند.
البته همواره توصیه ما به کلیه طراحان ایرانی, ماندن در وطن و استفاده از پتانسیل موجود برای خدمت به صنعت پوشاک کشور و راه اندازی کسب کار در همین مرز بوم است.
در ادامه، مصاحبه رادیو اقتصاد، با سرکار خانم شکوه السادات علیزاده مقدم، مهندس نساجی و طراح پارچه و لباس در رابطه با شغل طراحی لباس و حوزه های مربوط به آن را برایتان آورده ایم.
اساس شغل طراحی لباس ، استعداد است یا خلاقیت و نوآوری؟
طراح لباس در درجه اول یک هنرمند خلاق و با ذوق است، ترکیب بندی خط، فرم، رنگ، پارچه ها، اکسسوری ها و اصول طراحی لباس را به خوبی می داند و در کنار همه این ها مهارت مهندسی دارد. نیاز به مهارت مهندسی در شغل طراحی لباس به این دلیل است که باید زوایا و هندسه بدن مشتریان و ریزه کاری های مهندسی دوخت را شناخت.
طراح لباس باید بتواند بر اساس کاربرد نهایی لباس و با در نظر گرفتن امکاناتی که در بازار دارد، لباس را طراحی کند. علاوه بر این ها، این مهندس هنرمند باید روانشناسی و جامعه شناسی نیز بداند تا بر اساس خصوصیات جامعه، رنگ و فرم لباس را انتخاب کند، همچنین باید بازارشناس و بازاریاب باشد تا بداند چه چیزی در شرایط کنونی جامعه، جوابگوی بازار است. پس از همه این ها باید تکنیک های خیاطی و دوخت را نیز بداند. پس شغل طراحی لباس، تنها آشنایی با طراحی نیست.
شغل طراحی لباس چه جایگاهی در تولید پوشاک دارد؟
ضعف طراحی بزرگ ترین مشکل کارخانه ها و کارگاه های فعال در حوزه صنعت نساجی است؛ چرا که ارتباط صحیح و سالمی بین طراحان و این صنعت وجود ندارد. طراحان روح لطیف و ذوق هنرمندانه دارند، به همین دلیل در قسمت صنعتی کردن ایده ها و طرح های خود با ضعف مواجه هستند. همچنین بازار و صنعت نیز از اهمیت جایگاه طراح لباس، غافل است. این امر باعث می شود که کالای نهایی با وجود داشتن کیفیت خوب، از لحاظ طرح و خلاقیت در حد یک کار کپی یا درجه دو باشد.
مساله دیگر نادیده گرفتن حقوق مالکیت فکری طراحان است. در ایران، مالکیت فکری ثبت نمی شود، اما مالکیت صنعتی آثاری که به تولید صنعتی می رسند، قابلیت ثبت شدن دارد. از این رو طراحان در ارایه طرح های نوین خود به بخش صنعت کمی اکراه دارند. طراحان لباس در دنیا اجازه برگزاری نمایش عمومی (Runway show) دارند، اما در ایران به علت اینکه امکان نمایش عمومی لباس های طراحی شده وجود ندارد، از این رو کپی برداری و عدم رعایت حقوق مالکیت فکری اتفاق می افتد. اگر این ایده پردازی ها در قالب صحیحی ارایه شود، در عرصه صنعت پوشاک، کارهای زیادی می توان انجام داد.
طراحان لباس، بیشتر به اجرای کارهای خصوصی می پردازند. طراحی لباس دارای دو سطح است: سطح اول به طراحی برای مشتریان اختصاصی مربوط می شود و سطح دوم، سطح صنعتی است که به طراحی لباس برای کارخانجات می پردازد. به طراحی لباس در بخش صنعتی کمتر پرداخته شده است. یکی از مناسبت هایی که از طراحان لباس در سطح اختصاصی استفاده می شود، جشنواره فجر است. همچنین می توان به طراحی لباس برای خطوط هواپیمایی، لباس های پرسنلی، فرم مدارس و یا لباس ورزشکاران اشاره کرد.
در قسمت تولید انبوه لباس، ما طراحانی را نیاز داریم که بتوانند بر اساس سلیقه غالب جامعه، بر اساس فرهنگ اسلامی – ایرانی، اندام و سلیقه ایرانی، لباس هایی را طراحی کنند تا نیاز نباشد که از بازارهای ترکیه و چین، کپی برداری کنیم.
چه مسایلی را در رابطه با شغل طراحی لباس باید مدنظر داشت؟
برای ورود به این حرفه باید بدانیم که وارد عرصه ای شده ایم که مشکلات فراوانی دارد. این حوزه نسبت به سایر صنایع، حوزه لطیف تری است. از یک سو وجهه هنرمندانه و لطیف، و از سویی وجهه صنعتی دارد. ممکن است طرحی مورد قبول واقع نشود و این امر باعث ناامیدی طراح شود. باید دانست که این اتفاق برای همه هنرمندانی که هنر کاربردی را دنبال می کنند، می افتد که با ممارست می توان در نهایت جایگاه خود را پیدا کرد.
یکی دیگر از قسمت هایی که نباید از آن غافل بود، ورود نرم افزارها و تکنولوژی به عرصه هنر است. نرم افزارهای مختلف طراحی الگو به هنرمند کمک می کند تا در بخش طراحی لباس، دوخت و طراحی الگو بتواند کار خود را سریع تر و راحت تر به بازار عرضه کند.
الزامات طراح لباس شدن به صورت حرفه ای چیست؟
- داشتن ذوق و سلیقه و نگاه متفاوت
- آشنایی با طراحی به شیوه دستی و با نرم افزار، خیاطی، رسم الگو، دستگاه ها و ابزارها
- اطلاعات درباره رنگ ها و ترکیب آن ها، تکنیک های مختلف چاپ، تزیینات و اکسسوری ها
- اطلاعات در مورد انواع پارچه ها، جنس، کاربرد و همچنین میزان در دسترس بودن آن ها
- شناخت موجودی و نیاز بازار
- آشنایی با ویژگی های اندام و سلیقه ایرانی
- امکان برقراری ارتباط کلامی با تولیدکننده و مصرف کننده
- آشنایی با محدودیت های حوزه اجرا
به طور معمول در دنیا، طراحی لباس به صورت تیمی صورت می گیرد، تیمی که از طراح لباس، استایلیست، خیاط الگوساز و نمونه دوز تشکیل می شود. در کار تیمی باید با فعالیت ها، محدودیت ها و امکاناتی سایر افراد تیم آشنا بود.
مطالب مشابه:
- آموزش قدم به قدم مراحل طراحی لباس
- تفاوت برشکار با طراح لباس
- معروف ترین طراحان لباس دنیا چه کسانی هستند؟
- معرفی 15 ابزار هوش مصنوعی برای طراحی لباس
دوره های مربوط به شغل طراحی لباس را کجا می توان گذراند؟
با سرچ ساده اینترنتی می توان کلاس های مربوط به این حوزه را یافت. همچنین از طریق انجمن طراحان لباس که زیر نظر خانه مد و لباس ایران اداره می شود، اطلاعات مربوط به دوره های مختلف را کسب کرد. جهاد دانشگاهی و فنی حرفه ای نیز دوره هایی را برای طراحی لباس و طراحی دوخت و الگو برگزار می کنند.
جایگاه طراحان لباس ایرانی در عرصه بین المللی چگونه است؟
طراحی لباس و مد را می توان از دو جنبه مدنظر داشت؛ فردی و ملی. در حوزه طراحی لباس به لحاظ فردی در سطح بین المللی شناخته شده هستیم اما از لحاظ ملی، امکان نمایش لباس های طراحی شده را نداریم و به همین خاطر نمی توانیم بگوییم که طراحی لباس ما در عرصه بین المللی شناخته شده است.
فارغ التحصیل طراحی لباس چگونه می تواند وارد بازار کار شود؟
در این رابطه باید دو نکته را مدنظر داشت: شناسایی فرصت های بازار و قابلیت های خود شخص به عنوان کسی که وارد بازار می شود. این شیوه که منتظر باشیم کارخانه ای ما را به عنوان طراح لباس انتخاب کند، روند رایجی در هیچ کجای دنیا نیست. فرصت های زیادی برای شغل طراحی لباس و برای طراحی دوخت و الگو وجود دارد. بسیاری از تولیدی های بزرگ علاقمند هستند که برای طراحی کلکسیون های جدید خود، طراح لباس و پارچه داشته باشند.
کسب و کارهای مربوط به طراحی لباس، شامل چه شاخه ها و حوزه هایی می شود؟
حوزه مشاغل مربوط به طراحی لباس، بسیار گسترده است به حدی که شما از هر گوشه آن مهارت کوچکی هم داشته باشید، می توانید از آن، نفع مالی کسب کنید. این حوزه را می توان به دو بخش تقسیم کرد. قسمت آموزش که به هر آنچه که در رابطه با آموزش طراحی لباس است، مربوط می شود: طراحی با مداد، ماژیک و آبرنگ، آموزش طراحی لباس، ترکیب رنگ ها، روانشناسی رنگ ها، دوخت، الگو، آموزش نرم افزارها و غیره.
حوزه بعدی، حوزه صنعت است و این که چگونه می توان از این آموزش ها استفاده کرد. به عنوان طراح لباس می توان کلکسیون های شخصی یا فصلی طراحی، و به سازمان ها و کارخانه های تولیدکننده ارایه کرد. یکی از بخش های مغفول مانده در ایران این است که صنعتگران برای تهیه نمونه های اصلی خود به خارج از کشور مراجعه می کنند. یکی از فرصت های شغلی بی نظیر در این حوزه، تاسیس دفاتر طراحی است که طراحان در کنار هم، کلکسیون کاملی را برای هر فصل ارایه کنند. این دفاتر طراحی می توانند به مد و لباس پوشیدن افراد جامعه جهت دهند. تاسیس چنین دفتری نیاز به سرمایه خاصی ندارد.
مطلب تکمیل کننده:
مهاجرت با رشته طراحی لباس امکان پذیر است؟
آیا می توان در کنار کار شغل طراحی لباس، کار تولید پوشاک را نیز انجام داد؟
طراحی یک قصه است و تولید یک قصه. اگر وارد طراحی می شوید، اجازه دهید تولید را شخص دیگری انجام دهد. اگر وارد حوزه تولید می شوید برای طراحی از ذهن بازتری که با مشکلات تولید سر و کار ندارد، استفاده کنید. به یکی از این دو حوزه به طور تخصصی وارد شوید، بقیه داستان فراهم خواهد شد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
22 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام. راهنمایی میخواستم اینکه چطوری و کجا طرح میتونیم بفروشیم ؟ در مورد فروختن اینترنتی طرح لباس هم راهنمایی کنین
ممنون.
لطفااگه کسی در کار تیشرت مردونه طراحی میکنه بااین شماره تماس بگیره۰۹۳۳۷۳۲۳۶۳۷
سلام من خیاطی رو کامل اموزش دیدم و اینکه میخوام واردطراحی لباس شم امامیخوام جایی اموزش ببینم ک حرفه ای باشه درکنارش خودم هم ایده های خوبی خواهم داشت.میخواستم ببینم خانم مقدم خودشون اموزش نمیدن ؟اگرنه جایی ک هم روی کاغذهم نرم افزاری اموزش بدهند کجاهست؟؟؟
سلام دوست عزیز. جهاد دانشگاهی و مجتمع فنی تهران در این زمینه آموزش های خوبی دارند.
من دانشجو رشته طراحی و دوخت هستم. از بچگی به این رشته علاقه خاصی داشتم و دارم. و میخوام تو کلاسای مجتمع فنی تهران شرکت کنم اما به شدت دو دل هستم که آیا میتونه برام مفید باشه یا نه؟ من دوست دارم تو حرفه ی خودم فعالیت داشته باشم و کسب درآمد کنم
سلام. روزتون بخیر. ما یه گروه مشاوره کسب و کارهای پوشاک و نساجی داریم که افرادی که سال ها در صنعت نساجی و پوشاک فعالیت دارند در این گروه هستند میتونید در این گروه عضو بشید دوستان ما در این گروه حتما شما رو راهنمایی خواهند کرد.
لینک گروه گروه تخصصی کسب و کارهای پوشاک و نساجی: https://t.me/joinchat/BR6fckf–oQcYacKAK7KpA
سلام مجتمع فنی تهران نمایندگی قیطریه یه کارگاه خیلی مجهز داره خیلی هم با جزیات تمام تکنیک هارو یاد میدن
با سلام و عرض خسته نباشید به عوامل تیم روچی
میخواستم نظر تیم روچی رو برای من که پسر هستم و علاقه ی شدیدی به طراحی لباس زنانه دارم و میخوام هدف خودم قرار بدم چی هستش؟
یعنی این که طراحی لباس زنانه برای آقایان در ایران میتونه جایگاه خوبی داشته باشه؟
خیلی ممنون میشم در حد 2 بند، بنده رو راهنمایی کنید! خیلی سر در گم موندم.
ممنون?
سلام دوست عزیز. سلامت باشید. ما یه گروه مشاوره کسب و کارهای پوشاک و نساجی داریم که افرادی که سال ها در صنعت نساجی و پوشاک فعالیت دارند در این گروه هستند میتونید در این گروه عضو بشید دوستان ما در این گروه حتما شما رو راهنمایی خواهند کرد.
لینک گروه گروه تخصصی کسب و کارهای پوشاک و نساجی: https://t.me/joinchat/BR6fckf–oQcYacKAK7KpA
سلام. دخترم امسال میخواد بره کلاس دهم و با اینکه معدل بالایی داره اصرار داره بره رشته ی طراحی لباس.
نگرانم که مشکلات مسیر اونو دلسرد و پشیمون کنه و شانس انتخاب های بهتر در رشته های دیگه رو ازش بگیره
چون در این سن تابع هیجانات هستن تا عقل .
سلام وقت به خیر
من گرافیک خوندم و به برنامه های کورل و فوتوشوتاپ کامل مسلط هستم …میخوام طراحی پارچه رو شروع کنم به خصوص طراحی پارچه برای شال و روسری …ازتون خواهش میکنم که راهنمایی کنید کجا میتونم طرحام رو بفروشم وایا این شغل درامد خوبی هم داره ؟
اگر موفق بشم میخوام طراحی پارچه برای تیشرت رو هم انجام بدم
لطفا بهم بگید طرحام رو کجا باید عرضه کنم تا بتونم یواش یواش بفروشم؟
با سپاس از سایت خوبتون
سلام. وقتتون بخیر. ما یه گروه مشاوره کسب و کارهای پوشاک و نساجی داریم که افرادی که سال ها در صنعت نساجی و پوشاک فعالیت دارند در این گروه هستند میتونید در این گروه عضو بشید دوستان ما در این گروه حتما شما رو راهنمایی خواهند کرد.
لینک گروه گروه تخصصی کسب و کارهای پوشاک و نساجی: https://t.me/joinchat/BR6fckf–oQcYacKAK7KpA
سلام ببخشید یه سوال داشتم
آیا شغل گرافیک شغل خوبی بود؟؟؟؟
سلام بخشید من تازع انتخاب رشته دارم و کلاس نهمم میخاسم بدونم که اگه ما توی ایران این رشترو بخونیم به صورت آکادمیک بع جای میرسیم ومیتونیم درامد خیلی خوبی داشته باشیم ودیگه این که رشته های نظری یا فنی از نظر بازار کار وداشتن اینده مطمئن شغلی کدومشون بهترع . خیلی ممنون میشم پاسخ بدید
سلام. وقتتون بخیر. ما یه گروه مشاوره کسب و کارهای پوشاک و نساجی داریم که افرادی که سال ها در صنعت نساجی و پوشاک فعالیت دارند در این گروه هستند میتونید در این گروه عضو بشید دوستان ما در این گروه حتما شما رو راهنمایی خواهند کرد.
لینک گروه گروه تخصصی کسب و کارهای پوشاک و نساجی: https://t.me/Pooshaakbusiness
سلام من نهم هستم و خیلی به طراحی لباس علاقه دارم اما میخوام بدونم برام فایده ای داره یانه
بررسی کنید ببینید علاقه و اراده و پشتکار و تداوم، کنار هم جمع هستن؟! اگر چنین است، هر کاری میشه انجام داد. سعی کنید اگر خیاط شدید در خیاطی درجه یک بشین. قطعا نتیجه عالی خواهد بود. موفق باشید.
سلام به عوامل سایت روچی
ببخشید من رشته تجربی خوندم
میتونم رشته طراحی دوخت رو شرکت کنم؟بنطر شما هنرآموز برای آموزش شرکت کنم بهتر جواب میده یا درس شو بخونم؟
سلام و وقت بخیر
بله حتماً
شما میتونید هم از طریق کنکور هنر
بصورت کارشناسی پیوسته در این رشته مشغول به تحصیل بشوید
هم بدون کنکور و با پذیرش شرط معدل در تعدادی از دانشگاه ها در این زمینه دانش کسب کنید
هم از طریق موسسات معتبری که این رشته رو دارند آموزش ببینید
بسته به بودجه و میزان زمان و هدفتون
میتونید هر کدوم از سه روش بالا رو برای یادگیری انتخاب کنید
سلام به عوامل سایت روچی
ببخشید من رشته تجربی خوندم
میتونم رشته طراحی دوخت رو شرکت کنم؟ یا موسسات معتبر بعنوان هنرآموز آموزش ببینم؟ کدومش بهتره؟