تکه دوزی چیست؟ هنری جذاب برای تبدیل هیچ به همهچیز!
تکه دوزی روشی جذاب و خلاقانه برای استفاده از انبوه خرده پارچههایی است که گزینه مناسب برای دوخت لباس و سایر پروژههای دوخت نیستند. اگر شما هم خیاط باشید و با این حرفه آشنایی داشته باشید، در طول ماه با مقدار زیادی خرده پارچه از پروژههای دوخت مواجه میشوید. برخی از این پارچهها واقعا زیبا هستند و ممکن است دوست داشته باشید از آنها در جای دیگری نیز استفاده کنید و زیبایی آن را منتشر کنید. درعینحال به دلیل کوچک بودن تکهها، عملا کاربردی در خیاطی لباس و پروژههای دوخت بزرگ ندارند.
در این شرایط میتوانید از قوه خیال خود کمک بگیرید. تکه دوزی به شما کمک میکند تا بازهم این پارچهها را به کار بگیرید و حتی زیبایی بیشتری به آنها بدهید. اگر شما هم دوست دارید با این روش خلاقانه و جذاب بیشتر آشنا شوید، این مقاله از روچی را تا پایان بخوانید.
همه چیز در مورد تکه دوزی
تکه دوزی چیست؟
تکه دوزی یک تکنیک سوزندوزی است که در آن یک یا چند تکه پارچه مختلف و رنگارنگ روی یک پارچه زمینه بزرگتر قرار گرفته و به آن متصل میشوند. همچنین با دوخت این تکههای رنگی، تصاویر و طرحهای جدیدی روی پارچه زمینه خلق میشود و زیبایی و جذابیتی بینظیر به یک پارچه ساده میدهد.
تکه دوزی یک تکنیک سوزندوزی است که در آن یک یا چند تکه پارچه مختلف و رنگارنگ روی یک پارچه زمینه بزرگتر قرار گرفته و به آن متصل میشوند.
دنیای هنر بسیار گسترده است و این در حالی است که بسیاری از مردم فقط یک یا دو جنبه کلی از آن استفاده میکنند. اما در هنر خیاطی میتوان تکنیکهای مختلفی را به کار گرفت و محصولات جدیدی خلق کرد. در هنر تکه دوزی نیز، با دوختهای ساده و پیدرپی تکههای پارچههای کوچک روی تکه بزرگتر، اشکال جدید ایجاد میکنید و پارچهها را سادگی بیرمق اولیه خود خارج میکنید.
تاریخچه هنر تکه دوزی
تکه دوزی در زبان لاتین و فرانسه به ترتیب از کلمات لاتین appliquer و زبان فرانسوی Applicare گرفته شده است. این دو عبارت به معنای “پیوستن” هستند و منظور از آن، نوعی گلدوزی است که برای پوشاندن قسمتهای سوراخ شده از لباس و سایر وسایل پارچهای استفاده میشود.
تکه دوزی در زبان لاتین و فرانسه به ترتیب از کلمات لاتین appliquer و زبان فرانسوی Applicare گرفته شده است.
این تکنیک که در ابتدا فقط راهی برای وصله زدن و پوساندن نواقص لباس بود، باگذشت زمان به یک روش خلاقانه تبدیل شد و به فرهنگهای مختلف جهان انتقال پیدا کرد. البته قدمت استفاده از این روش، به مصریان باستان بازمیگردد. آنها از روش تکه دوزی روی لباس و سایر ابزارها و وسایل پارچهای خانه استفاده میکردند.
همچنین در قرون وسطی، این روش با تغییراتی روبرو شد و آن را برای بنرهای کلیساها، لباسهای تشریفاتی و برای جنبههای تزیینی به کار بردند. این روش در قرن 18 و 19 میلادی برای تزیین پوشاک و لحاف استفاده شد و علاقهمندان زیادی داشت.
علاوه بر آن، کاربرد تکه دوزی در قرون وسطی بیش از هر چیزی برای ابزار پارچهای بود. روشی که باعث میشد لباسهای سربازان گرمای بیشتری پیدا کند و از آنها در برابر سرما محافظت نماید. همچنین ژاپنیها و چینیها نیز از این روش برای گرمتر کردن لباسهای خود استفاده میکردند. اما بهمرور سعی کردند که جلوه زیبایی به آن بدهند و جنبه زیبایی آن را تقویت کنند.
کاربردهای هنر تکه دوزی
هنر تکه دوزی قابل استفاده در انواع مختلف پروژههای دوخت است. شما میتوانید از این روش برای تزیین لباسهای خود مانند مانتو و یا دامن استفاده کنید. روتختی بدوزید و یا اینکه کوسنهایی زیبا درست کنید. همچنین میتوانید وسایل پارچهای آشپزخانه را با طرحهای جذاب و شاد تزیین کنید و حال و هوای تازهای به آشپزخانه خود ببخشید.
چهل تکه دوزی نیز بهنوعی ریشه در تکه دوزی دارد.
علاوه بر آن، چهل تکه دوزی نیز بهنوعی ریشه در تکه دوزی دارد. روشی جالب که با کمک آن، تکه پارچههای رنگی با اشکال هندسی متفاوت در کنار هم چیده میشوند و طرحی جدید و هندسی ایجاد میشود. این روش نیز پر از خلاقیت و ابداع است و میتوان با کمک آن، محصولات پارچهای جدید و زیبا آفرید.
مطلب مشابه : با تکه پارچه های اضافی چیکار کنیم؟
مزایای تکه دوزی
تکه دوزی در اولین گام به شما آزادی عمل میدهد! این شما هستید که تصمیم میگیرید با برش دادن پارچههای رنگی در شکلها و اندازههای مختلف، طرح جدیدی ایجاد کنید. شما میتوانید منحنی، دایره و هزاران طرح دیگر خلق کنید و آن را روی پارچهای بزرگتر پیاده کنید.
اما در کنار به دست آوردن خلاقیت و پروبال دادن به قوه خیال خود، تکه دوزی راهی برای ایجاد محصولات پارچهای مختلف است. میتوانید انواع مختلف کوسن، لحاف و یا رومیزیهای فانتزی بدوزد و از زیبایی آن در منزل استفاده کنید.
همچنین تکه دوزی دست شما را کاملا باز میگذارد تا به هر شکلی که متمایل هستید، طراحی کنید. به عبارت دیگر دلیل وجود ندارد که قاعده خاصی پیروی کنید. میتوانید تکه دوزی را با دست و یا چرخ خیاطی انجام دهید. همچنین برای دستیابی به طرحهای جدید، نیازی ندارید که حتما به پارچههای با رنگ متفاوت متوسل شوید.
برای این کار میتوانید کوکهای درشتی روی تکه پارچههای مدنظر خود بدوزید تا طرح آن برجسته شود و بیشتر از بقیه تکه پارچهها به چشم بیاید. بههرحال این شما هستید که تصمیم میگیرید کدام تکه پارچه در کجای زمینه قرار بگیرد و چه طرحی خلق شود؛ پس تا میتوانید خلاق باشید!
لوازم تکه دوزی
هنر تکه دوزی، هنری ساده و بیآلایش است و با استفاده از ابزارهای بسیار ساده میتوانید آن را پیش ببرید و برای این کار نیاز به چسب زانفیکس، کاغذ الگو، قیچی، کارگاه تثبیتکننده پارچه، سوزن تکه دوزی در سایرهای مختلف و مقداری تکه پارچه دارید.
برای مطالعه بیشتر : آشنایی با انواع لوازم خرازی
برای انجام هنر تکه دوزی میتوانید به دو شکل کار کنید. اگر به بیرون بودن لبههای هر پارچه حساس هستید، کافی است که لبههای پارچهها را به سمت داخل ببرید و آنها را از دید پنهان کنید. البته ممکن است شما هم دوست داشته باشید که این هنر جنبهای روستایی به خود بگیرید و جلوه جدیدی به آن ببخشید. در این صورت نیازی به پنهان کردن لبههای پارچهها به زیر نیست و میتوانید از کوکهای ریز و درست روی آن استفاده کنید و اجازه دهید تا آنها دیده شوند. این کار میتواند به روند دوخت سرعت بدهد و جلوهای جالب در آن ایجاد نماید.
پارچههای مناسب تکه دوزی
پارچه تکه دوزی، نیاز چند فاکتور مهم دارد. البته فراموش نکنید که مهمتر از همه پارچه تکه دوری استفاده شده برای زمینه کار است. پارچه نمدی بهترین اننخاب برای این کار است. به طور کلی بهتر است این پارچه از متریال نمد، پشم و یا پنبه باشد. اما برای دوخت تکه پارچه روی این زمینه بزرگ، تقریبا دست شما باز است و میتوانید پارچههای رنگی مختلف استفاده کنید.
البته به شما توصیه مکنیم که سعی کنید تمامی پارچههایی که برای رویه کار استفاده میکنید، تا حد امکان از یک متریال باشند تا باهم همخوانی داشته باشند. بهطور مثال تمامی تکهها را از پارچه نخی کار کنید.
همچنین درصورتیکه قصد دارد از پارچههای لغزان مانند ساتن ابریشمی برای دادن جلوه بیشتر به طرح روی کار استفاده کنید، زیر آن لاییچسب بزنید تا استقامت و استحکام بیشتری پیدا کند و موقع دوخت، سر نخورد. علاوه بر آن، برای تثبیت بهتر پارچهها روی زمینه کار، بهتر است ابتدا آنها را با استفاده از زانفیکس به زمینه بچسبانید و بعدازآن با چرخ خیاطی و یا دست، آنها را بدوزید.
برای مطالعه بیشتر :
“آشنایی با هنر رودوزی، کاربردها و پارچههای مناسب آن”
“تنبور دوزی چیست؟ راهنمای کامل وسایل، تکنیکها و کاربردهای آن”
پارچه های مخصوص گلدوزی چه ویژگی هایی دارند؟
کلام پایانی
در این مطلب از روچی، زوایای مختلف تکه دوزی را بررسی کردیم. برای انجام این هنر بیشتر از هر چیزی نیاز به خلاقیت دارید. اینکه بتوانید در پارچههای مختلف، شکلی جدید ببینید و درنهایت آن را ابداع کنید، مهمترین فاکتور در انجام هنر تکه دوزی است.
اما در کنار این فاکتور، پارچه تکه دوزی نیز اهمیت زیادی دارد. برای اینکه نتیجه کار به بهترین شکل خود را نشان دهد، حتما برای پارچه زیر کار از متریال مرغوب پنبه، پشم و یا نمد استفاده کنید. ترکیب، هنر، خلاقیت، صبر و تلاش و متریال مرغوب و باکیفیت، نتیجهای جذاب، زیبا و تحسین برانگیز میآفریند.
اگر شما هم عاشق تکه دوزی هستید، فرصت را از دست ندید و همین حالا شروع کنید …
سوالی دارید؟ از بخش کامنت ها با ما در ارتباط باشید.
منابع :
نویسنده : مرضیه سلگی
دیدگاهتان را بنویسید