معرفی نکات مهم برای دوخت پارچه پلیسه!
اگر مدت زیادی خیاطی کرده باشید، احتمالاً مجبور شده اید با پارچه های سخت کار کنید. پارچه های لغزنده ای که در زیر دست حرکت می کنند یا پارچه هایی که از لحظه برش تا دوخت باید دقت خاصی داشت تا نتیجه نهایی، لباسی زیبا را ایجاد کند. یکی از پارچه هایی که دوخت آن نیاز به دقت دارد و جزو پارچه های سخت برای دوخت به حساب می آید، پلیسه یا پارچه چین دار است البته باید بگوییم که همه پارچه ها برای پلیسه یا چین دار شدن مناسب نیستند. پارچه هایی با الیاف طبیعی مانند پنبه، کتان و ابریشم بهترین پارچه ها برای پلیسه دار شدن هستند و پارچه های با الیاف مصنوعی مانند پلی استر و نایلون نیز به دلیل نازکی ممکن است چین ها را نگه نداشته و باز شوند؛ مگر اینکه بر روی آن ها حرارت زیادی اعمال شود. پارچه پلیسه برای دوخت پیراهن، بلوز، شال، دامن، شلوار و… استفاده شده و می توان گفت همیشه مد است. بیشتر پارچه های پلیسه حالت کشسانی داشته و به همین دلیل کار دوخت لباس با آن ها کمی دشوارتر از سایر پارچه ها است. برای دوخت پارچه های پلیسه باید نکاتی را که در این مقاله به آن اشاره شده است، رعایت کنید تا بتوانید راحت تر با این پارچه کار کنید و لباس نهایی شما زیبا شده و بدون هرگونه ایرادی دوخته شود.
مطلب مرتبط:
“نکات طلایی خیاطی؛ 80 موردی که حتما باید بلد باشید!”
انواع پارچه پلیسه
پارچه های پلیسه از نظر مدل و جنس انواع مختلفی دارند که از گذشته تا به امروز مورد استقبال بسیاری از خانم ها قرار گرفته است. پلیسه ها از نظر جنس به انواع کرپ پلیسه، لمه پلیسه، پلیسه پولکی، حریر پلیسه و… تقسیم می شوند که حالت چین خوردگی و راه راه بودن آن برای همیشه بر روی پارچه باقی می ماند. پارچه های پلیسه از نظر شکل نیز به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند که در این قسمت به معرفی آن ها می پردازیم.
پلیسه چاقویی
این مدل از پارچه پلیسه چین های با پهنای زیاد داشته که به صورت یکنواخت و در یک جهت تا می شوند. چین ها با تازدن هر پلیسه در خلاف جهت پلیسه مجاور ایجاد شده و یک الگوی زیگزاگ را تشکیل می دهند. این مدل پلیسه بر روی پارچه به صورت مستطیل شکل دیده شده و برای حفظ فرم آن قسمت بالای پارچه دوخته می شود. با پارچه پلیسه چاقویی می توان انواع مانتو، شلوار و دامن را دوخت. لباس های که با این پارچه دوخته می شوند حجیم شده و باید سایر اجزای استایل را به صورت ساده انتخاب کرد تا تعادل میان ظاهر حفظ شود.
پلیسه جعبه ای
هنگامی که دو پلیسه پهن در جهات مخالف یکدیگر تا شوند، پلیسه جعبه ای را ایجاد می کنند. این مدل پارچه که حجیم است، برای دوخت انواع دامن، بلوز و لباس های فرم مدرسه استفاده می شود. لباس هایی که با پلیسه جعبه ای دوخته می شوند با انواع آیتم های کلاسیک قابل ست شدن هستند. از این مدل پارچه برای تولید پرده برای منازل نیز استفاده می شود.
پلیسه معکوس
پلیسه معکوس در واقع چیزی است که در پشت پلیسه جعبه ای دیده می شود. می توان گفت پلیسه معکوس یک پلیسه جعبه ای است که به صورت معکوس دوخته می شود. استفاده از پلیسه معکوس نیاز به پارچه بیشتری داشته و معمولاً سه برابر بیشتر از پارچه های دیگر مصرف می شود.
پلیسه آکاردئونی
یکی از محبوب ترین نوع پارچه های پلیسه برای دوخت انواع لباس، پلیسه آکاردئونی است. پلیسه های این پارچه به صورت زیگزاگ تا شده و برآمدگی های آن چین ها را تشکیل می دهند. چین های این پارچه موازی و باریک هستند و لباس هایی که با این پارچه دوخته می شوند فرد را جذاب و منحصر به فرد نشان می دهند.
پلیسه خورشیدی
در این نوع پارچه چین ها به صورت منحنی قرار گرفته و زاویه دار هستند. قرار گرفتن چین ها به صورت تابش خورشید و انحنای آن، دلیل نام گذاری این پارچه ها هستند.
نکات دوخت پارچه پلیسه
استفاده از مدل های ساده برای دوخت لباس
لایه لایه بودن پارچه پلیسه باعث شده تا لباس های دوخته شده با آن حجیم دیده شوند، به همین دلیل بهتر است از مدل ها و الگوهای ساده مانند دامن های راسته و پیراهن های ساده استفاده کرد. علاوه بر این، سختی کار با این پارچه و دوخت درزهای متعدد نیز سبب شده تا دوختن مدل های ساده با آن راحت تر باشد.
دوخت لباس با الگو
هنگامی که از پارچه پلیسه استفاده می کنید حتماً از الگو برای دوخت لباس کمک بگیرید. برای این کار پارچه را کاملاً مرتب و صاف کرده و الگو را با چسب یا سوزن ته گرد بر روی پارچه ثابت کنید. این کار برش زدن پارچه را برای شما آسان تر کرده و الگو بر روی آن لیز نمی خورد.
برش پارچه پلیسه
قبل از شروع برش باید دقت کنید که پلیسه ها از هم باز نشوند. اگر به این نکته توجه نشود لباس دوخته شده برایتان تنگ می شود؛ زیرا در هنگام دوخت، پلیسه ها بسته شده و اندازه گیری های شما درست از آب درنمی آیند.
توجه به نوع پارچه پلیسه
پارچه های پلیسه معمولاً چین های متفاوتی دارند و در هنگام اندازه گیری ها برای برش و دوخت نباید تغییر شکل دهند. پارچه های پلیسه به طور معمول آبرفت نداشته و چروک پذیری کمی دارند. پارچه های پلیسه چاقویی و جعبه ای لباس های حجیم را تولید می کنند و به همین دلیل بیشتر برای دوخت دامن، شلوار و پرده از آن ها استفاده می شود. پارچه های پلیسه آکاردئونی چین های باریک تر و ظریف تری داشته و انواع بلوز و پیراهن را نیز می توان با آن دوخت.
استفاده از ابزارهای کار با پارچه پلیسه
برای نگه داشتن چین ها در جای خود به ابزار علامت گذاری و سوزن های ته گرد نیاز دارید. سوزن ها باید تیز و ظریف باشند تا پارچه را ثابت نگه دارند. در حالت عادی برای کار با پارچه ممکن است نیاز به یک سوزن داشته باشید؛ ولی برای کار با پلیسه، مجبورید از سوزن های بیشتری استفاده کنید. در هنگام کار با چرخ خیاطی پلیسه ها از جای خود خارج شده و جابهجا می شوند. گاهی اوقات لازم است چین ها را بعد از سنجاق زدن کوک بزنید تا محکم کاری شوند و برای این کار از نخ و سوزن خیاطی دستی استفاده کنید.
سنجاق کردن پارچه به صورت عمودی
بسیاری از افراد برای ثابت نگه داشتن پارچه پلیسه سوزن ها را در امتداد خط دوخت سنجاق می کنند که کار اشتباهی است. اگر سوزن ها را به موازات لبه پارچه سنجاق بزنید، پارچه در امتداد سنجاق حرکت کرده و از جای خود خارج می شود. برای این کار باید سوزن ها را به صورت عمودی بر روی پارچه بزنید تا چین ها را در جای خود نگه دارید. حتی می توان بر روی سوزن ها کار دوخت با چرخ خیاطی را انجام داد و اگر سنجاق ها صاف و عمود بر روی پارچه زده شده باشند، سوزن چرخ خیاطی شما نمی شکند.
دوخت پارچه پلیسه
برای دوخت لباس با پارچه پلیسه ابتدا باید چین های آن را صاف کرده و به درزها نیز توجه کنید. بهتر است درزها را در میان چین های پارچه قرار دهید تا بر روی لباس مشخص نباشند و چین خوردگی اضافی نیز به وجود نیاید. کوک های زیگزاگی کوچک برای دوخت لباس با این نوع پارچه بسیار مناسب هستند.
شستشو و اتوکشی پارچه پلیسه
بسیاری از خیاطان قبل از شروع کار با پارچه آن را می شویند که آبرفت آن را از بین ببرند. پارچه پلیسه آبرفت نداشته و نیاز به شستشو ندارد؛ ولی اگر نیاز به شستن آن داشتید از آب با دمای زیر 30 درجه سانتیگراد استفاده کنید. بهتر است پارچه را با دست شسته و با ملایمت این کار را انجام دهید. پس از دوخت لباس پارچه را اتوکشی نکنید. برای تمیزتر دیده شدن لباس می توانید درزها را به آرامی اتو کنید و اگر نیاز به اتوکشی داشتید لباس را به خشکشویی بدهید.
نتیجه گیری:
پارچه های پلیسه اشکال مختلفی دارند که در بافت و میزان حجیم بودن آن مؤثر هستند. چین خوردگی های پارچه های پلیسه به صورت منظم، نامنظم و با عمق های متفاوت ایجاد می شوند. تنوع موجود در نوع پلیسه ها به طراحان لباس کمک کرده تا خلاقیت خود را به چالش کشیده و مدل های متنوعی را ایجاد کنند؛ ولی از طرفی نیز کار دوخت با این پارچه ها را دشوار می کند. دوخت لباس با پارچه های پلیسه کمی دشوار بوده و نیازمند رعایت نکاتی است که لباس شما در انتهای کار زیبا دیده شود. استفاده از الگو برای دوخت لباس و سنجاق کردن اصولی و با دقت، از نکاتی هستند که در دوخت راحت پارچه پلیسه بسیار مؤثرند. برای برش پارچه نیز باید حوصله و دقت به خرج داد و ابزارهای لازم را به کار برد و برای ثابت نگه داشتن پارچه از سوزن و کوک زدن استفاده کرد. اگر درزهای پارچه پلیسه به هنگام برش باز شوند، لباس نهایی شما تنگ می شود؛ زیرا در هنگام دوخت، درزها بسته شده و اندازه گیری های شما دچار مشکل خواهد شد. به طور کلی کار با پارچه پلیسه برای خیاطان ماهر آسان تر بوده و به افرادی که می خواهند کار خیاطی را یاد بگیرند کار با این پارچه برای شروع توصیه نمی شود. با رعایت نکات گفته شده و کمی حوصله به خرج دادن می توان با پارچه پلیسه لباس های شیکی دوخت.
منابع
دیدگاهتان را بنویسید