اندازه گیری پارچه ؛ روشهای یارد، توپ و عدل چه زمانی به کار میروند؟
زمانی که میخواهید به کسی بگوید که یک شی چقدر بزرگ و یا چقدر دور است، باید از یک سیستم مشترک اندازه گیری استفاده کنید. به عبارت دیگر برای انتقال این اطلاعات در بازه اندازه اشیاء مختلف نیاز به متریک و روشهای اندازه گیری مختلف دارید تا بتوانید طول یک اتوبوس، بلندی برج ایفل و یا ارتفاع کوه اورست را حساب کنید! در این میان یکی از ابزارهای مورد نیاز ما در زندگی، پارچهها هستند و اندازه گیری پارچه با استفاده از روشهای مختلفی انجام میشود. البته بسیاری از ما تنها روشی که در اندازه گیری انواع پارچه میشناسیم، بر اساس متر است.
درحالیکه روشهای اندازه گیری متفاوتی در این زمینه وجود دارد و البته هرکدام کارکرد متفاوتی دارند. اگر شما هم بهتازگی وارد عرصه جذاب خیاطی شدهاید، بهتر است انواع این روشها را بدانید تا با اطلاعات بهتر و بیشتری به سراغ خرید پارچه بروید و درعینحال بهعنوان یک تازهکار شناخته نشوید.
همچنین اگر شما هم جزء خریداران پارچه عمده هستید، با آگاهی از روشهای اندازه گیری پارچه میتوانید گزینه بهتر و اقتصادیتر را انتخاب کنید و هزینههای تولید را برای خود به میزان قابل ملاحظهای کاهس دهید.
با توجه به اهمیت این موضوع و کارایی آن در حوزه خیاطی و تولیدی انواع لباس، در این نوشتار از روچی قصد داریم، روشهای مختلف اندازه گیری پارچه را بررسی کنیم و کارایی هرکدام را بیان نماییم.
انواع روش های مختلف اندازه گیری پارچه
روشهای زیادی برای خرید و فروش پارچه وجود دارند که شما میتوانید با توجه به نوع پارچه، یکی از آنها را برای اندازهگیری انتخاب کنید. در این بخش به برخی از رایجترین روشها برای اندازهگیری پارچه خواهیم پرداخت.
اندازه گیری پارچه به روش یارد
هر یارد پارچه چند متر است؟ تفاوت یار و متر را میدانید؟ واحد اندازه گیری یارد، بهعنوان یک روش جهانی شناخته میشود و کشورهای مختلف در اندازه گیری طول پارچه از آن استفاده میکنند. هر یارد معادل با 91 سانتیمتر و به عبارت دقیقتر، 914 میلیمتر است. پارچههای خارجی که در فروشگاههای عمده به فروش میرسند، برحسب یارد محاسبه میشوند. بنابراین زمانی که پارچههای خارجی را دادوستد میکنید، از واحد اندازه گیری یارد استفاده میشود.
واحد اندازه گیری یارد، بهعنوان یک روش جهانی شناخته میشود.
با توجه به این معیار در نظر داشته باشید که وقتی فروشنده قیمت خاصی را برای اندازه پارچه بیان میکند، به معنای اندازه گیری آن بر اساس یارد است و نباید با متر اشتباه بگیرید. بهطور مثال اگر فروشنده قیمت آن را 250 هزار تومان اعلام کرد، به این معنا است که هر یارد پارچه قیمتی معادل با 250 هزار تومان دارد. همچنین به یا داشته باشید که بیشتر پارچههای خارجی بهصورت هر طاقه 50 یاردی ارائه میشوند و بر اساس متراژ دارای 45 متر هستند.
اندازه گیری پارچه بر اساس توپ
یکی دیگر از روشهای اندازه گیری پارچه در میان پارچه فروشان و بزازان، محاسبه بر اساس توپ است. البته استفاده از اصطلاح توپ، اصطلاحی عامیانه محسوب میشود و در بازار بیشتر از لفظ طاقه پارچه استفاده میشود. هر توپ و یا طاقه پارچه بهصورت استوانهای (رول) و یا مکعب مستطیل (طاقه کتابی) بستهبندی میشود.
البته در هنگام طاقه بندی پارچه در کارخانهها، برخی اوقات پارچه بهصورت یک لایه و گاهی دولایه پیچیده میشود. بهطور مثال، پارچههایی که دارای عرض 150 سانتیمتر هستند، در بیشتر موارد بهصورت دولا پیچیده میشوند و عرض طاقه معادل با 75 سانتیمتر میشود. همچنین پارچههای پردهای که دارای عرض 3 متر هستند، بهصورت دولا پیچیده میشوند . عرض 1.5 متر پیدا میکنند.
استفاده از اصطلاح توپ، اصطلاحی عامیانه محسوب میشود و در بازار بیشتر از لفظ طاقه پارچه استفاده میشود.
در حال حاضر بیش از 90 درصد از پارچههای مانتویی بهصورت طاقه رولی عرضه میشوند. پارچههای مانتویی خرجی برحسب یارد اندازه گیری میشوند و بهطور معمول هر یارد در بازار عمده فروشی معادل 90 سانتیمتر محاسبه میشود.
اما پارچههای ایرانی در طاقههایی با متراژهای 40، 50 و 60 متری ارائه میشود. اما در بیشتر موارد طاقه پیچی پارچههای مانتویی ایرانی در طاقههای 50 متری عرضه میشود. و بهتبع آن، محاسبه قیمت نیز بر اساس هر متر واحد اندازه گیری پارچه انجام میشود.
مطالب مشابه:
واحد اندازه گیری پارچه بر اساس عدل پارچه
عدل پارچه ازجمله اصطلاحات رایجی است که در فروش عمده پارچه به کار میرود. اگر قصد داشته باشید که بهصورت عمده پارچههای مورد نیاز را در چند طاقه خریداری کنید، میتوانید از روش عدل بندی استفاده کنید. در این روش تمامی طاقههای پارچه در گونی گذاشته شده و با نخ مخصوص، گونی را میدوزند و به این روش در اصطلاح، عدل بندی گفته میشود.
به هر گونی که چند طاقه پارچه را در خود جا داده در اصطلاح عدل قماش نیز گفته میشود. همچنین در نظر داشته باشد که تعداد طاقههایی که در گونی عدل قرار داده میشود، بهصورت جفت و زوج هستند. در بیشتر موارد یک عدل پارچه دارای 8، 10 و یا 12 طاقه کتابی پارچه است و طاقههای رولی نیز در هر عدل، معمولا 6 طاقه هستند.
عدل پارچه ازجمله اصطلاحات رایجی است که در فروش عمده پارچه به کار میرود.
با توجه به اینکه هر طاقه پارچه معمولا 40 متر است، میتوان اندازه هر عدل پارچه را محاسبه کرد. بهطور مثال اگر تعداد طاقههای هر عدل 10 عدد باشد، به این معنا است که مجموع متراژ آن عدل پارچه، 400 متر است.
نکته مهم: در نظر داشته باشید که بهطور معمول خرید و فروش عمده پارچه معمولا بهصورت عدلی انجام میشود و حداقل سفارش در عمده فروش پارچه، یک عدل است. اما اگر قصد داشته باشید بهصورت طاقهای خرید کنید، حداقل باید یک طاقه پارچه را در نظر بگیرید.
اندازه گیری پارچه کیلویی
روش متداول دیگر برای اندازه گیری پارچه، بر اساس وزن است. این روش معمولا توسط حرفهایها انجام میشود و کهنه کاران بازار پارچه از این روش اندازه گیری پارچه استفاده میکنند. البته این روش بیشتر برای پارچههایی استفاده میشود که دارای کش هستند و پارچه تریکو اصلیترین پارچهای است که با این روش اندازه گیری میشود.
همچنین پارچههایی که ا دو سمت طول و عرض دارای کش باشند، بهصورت کیلویی خرید و فروش میشوند و فروشندگان بهخوبی میدانند که هر کیلو تقریبا چند متر از آن پارچه است. در این روش از اندازه گیری پارچه، قیمت بر اساس کیلو محاسبه میشود و میزان الیافت، عرض و ضخمت پارچه در وزن آن تاثیرگذار است.
علاوه بر آن، روش اندازهگیری پارچه برحسب کیلویی فقط مختص پارچههای کشی نیست و میتوان برای انواع پارچههای غیر کشی هم از آن استفاده کرد و خرید و فروش عمده پارچه را انجام داد.
روش اندازهگیری پارچه برحسب کیلویی فقط مختص پارچههای کشی نیست و میتوان برای انواع پارچههای غیر کشی هم از آن استفاده کرد.
کلام پایانی
در این نوشتار از روچی روشهای اندازه گیری پارچه در خرید و فروش عمده و خرده فروشی بررسی شد. در حالت کلی واحد اندازه گیری پارچههای خارجی بر اساس یارد محاسبه میشود و پارچههای ایرانی را برحسب متراژ در نظر میگیرند. اما اگر قصد داشته باشید بهصورت عمده خرید و فروش انواع پارچه را انجام دهید، روش کار متفاوت است.
برای خرید عمده پارچه در بیشتر موارد از روشهای فروش کیلویی، عدل بندی و طاقه فروشی استفاده میشود. مسلما این روشها برای خریداران عمده، مقرون بهصرفهتر است و هزینههای تولید لباس برای آنها به میزان زیادی کاهش پیدا میکند.
نویسنده : مرضیه سلگی
دیدگاهتان را بنویسید