رنگرزی دکمه چیست؟ ؛ بررسی نکات مهم در رنگرزی
وقتی اسم رنگرزی دکمه به گوش فردی که با دکمه سرو کار ندارد، میرسد تصور او این است که دکمهها را با دستگاههای پیشرفتهای مانند پیرینتر یا دستگاه چاپ رنگ میکنند. در ادامه به روشهای ساده و مرسوم رنگرزی دکمه اشاره میکنیم.
رنگرزی دکمه چیست؟
رنگرزی یا صبّاغی به فرایندی گفته میشود که در آن کالای نساجی مثل الیاف، نخ، لوازم خرازی و … در محلولی که شامل مواد رنگرزی مواد شیمیایی میباشد، رنگآمیزی گردد. رنگرزی سنتی و رنگرزی صنعتی دو روش متداول رنگرزی میباشند.
رنگ کالای رنگرزی شده نباید به آسانی در اثر شستشو یا در برابر نور از بین برود. رنگرزی و چاپ دو روش رنگ کردن پارچه هستند که تفاوتهای اساسی با یکدیگر دارند.
در بازار ایران سه نوع دکمه وجود دارند که معمولا برای رنگرزی مناسب هستند. تولیدیها برای دوختن این دکمهها روی لباسهای رنگی خود، تمایل به رنگ کردن آنها دارند که شامل دکمهی صدفی، یووی و موادی میشود. هر کدام از اینها با رنگهای متفاوتی رنگرزی میشوند.
دکمهی صدفی و دکمهی یووی با رنگ پلیاستر یا رنگ صدفی و دکمهی موادی با رنگ پلاستیک رنگرزی میشوند. این رنگها به صورت پودر در بازار به صورت کیلویی فروخته میشود.
برای خرید دکمه به فروشگاه روچی مراجعه کنید!
وسایل لازم برای رنگرزی دکمه
- اجاق گاز
- دیگ
- کفگیر فلزی
- صافی پلاستیکی
- به مقدار لازم آب
اندازهی ظرف دیگ نسبت به مقدار دکمه اندازهگیری میشود. اگر مقدار دکمه زیاد باشد، دیگ بزرگ و اگر کم باشد، دیگ کوچک انتخاب میکنیم. دیگ را از آب پر کرده، با توجه به حجم دکمهها، مقدار رنگ را داخل آب میریزیم. پس از آن دیگ را روی شعله میگذاریم تا گرم شود. دمای آب به رنگ درخواستی بستگی دارد.
هرچه رنگ تیرهتری نیاز داشته باشیم باید دمای مخلوط آب و رنگ را بالاتر ببریم. یعنی اگر رنگ سورمهای سیر مورد نظر باشد باید دما را بالا برد تا خوب رنگ بگیرد. اما اگر رنگ دکمه آبی روشن مورد نظر باشد باید دما را زیاد بالا نبریم تا رنگ زیادی به خود نگیرد.
برای ریختن دکمهها در داخل دیگ از یک صافی فلزی استفاده کنید، دکمهها را روی آن بریزید و صافی را درون دیگ قرار دهید. نکتهی مهم آن است که در آغاز فرآیند رنگ کردن، فقط یک دکمه را درون صافی در دیگ رنگرزی بگذارید و رنگ آن را تست کنید. اگر به رنگ دلخواه دست یافتید، مابقی دکمهها را نیز درون صافی بریزید.
دما باید در حدی باشد که دکمه تاب بر ندارد، خم نشود و تغییر شکل ندهد. دمای مورد نیاز برای دکمههای صدفی، موادی و یووی با یکدیگر فرق میکند. باید از فروشنده در این مورد اطلاعات لازم را بگیرید یا حد تغییر شکل دکمه در دمای بالا را به دست آورید.
چرا در رنگرزی از صافی استفاده میکنیم؟
استفاده از صافی به این دلیل است که بتوان دکمهها را در حین رنگ شدن به خوبی هم زد و بعد از رنگ شدن آنها را سریع از رنگ خارج کرد. در این صورت، رنگ مورد علاقه سیر یا روشن نمیشود و سریع شسته میشود.
در فرآیند رنگ کردن دکمهی یووی، توجه به دما بسیار مهم است. در صورت عدم کنترل دما، رنگ دکمه کنده میشود، ترک میخورد یا پودر میشود و رنگ آن از بین میرود.
پیشنهادات کاربردی در رنگرزی دکمه
- رنگرزی دکمه نیازمند دقت و تجربه است. اگر میخواهید برای اولین بار دکمه را رنگ کنید، ابتدا حتما یک دکمه را رنگ کنید. در صورت رسیدن به نتیجه مطلوب کل آنها را رنگ کنید.
- برای رنگرزی دکمه در حجم زیاد و با رنگهای متنوع حتما سراغ متخصصان بروید. از رنگرزی غیرحرفهای اجتناب کنید. اگرچه به نظر میرسد که رنگرزی دکمه راحت است اما در عمل اصلا اینطور نیست. در ساختن رنگهای ترکیبی، تجربه و تخصص حرف اصلی را میزند. برای بهترین نتیجه حتما به متخصصین دکمه مراجعه کنید.
استفاده شده از : ویکی پدیا
نویسنده: هومن کریمی
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنونم از متنی که برای روچی فرستادید آقا هومن
الان فهمیدم که چرا یک بار که یووی سفارش رنگ دادم رنگ کنده شد … پس رنگرز حرفه ای نبود دکمه ها رو خراب کرد … مطلب خوبی بود .. واقعا تصمیم داشتم یه بار خودم هم رنگ کنم ببینم چجوریه !!
سلام. خوشحالیم که این مطلب برای شما کاربردی بوده است. ممنون از همراهی شما
با سلام ، از چه نوع رنگی باید استفاده کرد؟
سلام اول متن نوشتید کار راحتی هست بعد اخرمتن نوشتید به این
راحتی هم نیس
واقعا خسته نباشید